Helgens markering: Brasil – Demokrati i Fare

Foto: Mimi Mørk

Foto: Mimi Mørk

Denne helgen arrangerte LAG Norge nordeuropeisk støttemøte for venner av MST (de jordløses bevegelse) i Oslo. Sammen med MST, Latinamerikagrupperna Sverige, og SambAttac Oslo demonstrerte vi på Karl Johan mot Brasils nye president, Jair Bolsonaro, og hans høyreekstreme politikk som vi mener setter demokratiet i Brasil i fare!

Her kan du se bildene fra helgens demonstrasjon og lese om hvorfor vi er bekymret for Brasil! 


Foto: Mimi Mørk
Foto: Mimi Mørk

Siden Bolsonaro kom til makten for 4 måneder siden, har han lansert et omfattende privatiseringsprogram til fordel for finanssystemet, som rammer de aller fattigste i Brasil. Han har underlagt departementet ansvarlig for titulering av urfolksterritorier under landbruksdepartementet, og har fjernet finansieringen til INCRA, Instituttet ansvarlig for å implementere jordreformen.

Han ønsker også å gjennomføre en pensjonsreform som er både sexistisk og rasistisk, ved at det vil ramme kvinner og afrobrasilianere aller hardest.

Foto: Mimi Mørk

Bolsonaro har uttrykt sin beundring av militærdiktaturet (1964-1985) og bruken deres av tortur. Han gikk til og med så langt som å oppfordre landets militære til å gjennomføre minnemarkeringer for statskuppet 31.03.1964.

Foto: Mimi Mørk

Regjeringen til Bolsonaro er også tydelig på agrobusiness sin side, og ønsker å gi næringslivet enda større tilgang til den allerede sårbare Amazonas-skogen. Den nye landbruksministeren, Tereza Cristina, som tilhører den største lobbygruppen for industrielt landbruk, har allerede uttalt at hun ønsker å avskoge enda mer regnskog for å gjøre plass til landbruket.

Landbruksdepartementet under Bolsonaro har på kun 100 dager rukket å godkjenne 197 nye typer sprøytemidler, i det landet hvor innbyggerne konsumerer mest sprøytemidler gjennom maten i hele verden. Så mye som 7,3 liter per år.

Foto: Mimi Mørk
Foto: Mimi Mørk
Sekretariat