Hvem var Samir Flores?

Nahua-aktivist fra Amilcingo, motstander mot jordvarmeanlegget i Morelos, drept torsdag. Her er hans profil.

Opprinnelig artikkel publisert 20.februar 2019 på Desinformémonos.

Amilcingo, Temeoac, Morelos. Klokken var fem på morgenen. Samir Flores Soberanes gjorde seg klar for å dra til lokalradioen Radio Amiltzinko, som han selv var med på å grunnlegge i 2013, da moren hans kom inn for å si at det var noen utenfor som ville snakke med han. To biler sto utenfor. Sjåførene ropte og skrek at han skulle komme ut. I øyeblikket Samir gikk ut døra ble han møtt med fire skudd, to av dem i hodet. Han døde på vei til sykehuset i Jonacatepec, Morelos. 

Dagen før hadde Samir deltatt på et møte innkalt av Hugo Erik Flores, regjeringas delegat i Morelos. Under møtet stilte Samir direkte spørsmål ved «løgnene vi blir servert knyttet til jordvarmeanlegget i Huexca og Proyecto Integral Morelos». Søndag 10.februar var Samir og Teresa Castellanos fra Huexca, de to tydeligste stemmene under et møte ledet av president Andrés Manuel López Obrador (AMLO). Under møtet observerte AMLO protestene på avstand og kalte dem «venstreradikale, for meg er de ikke noe annet enn konservative». Avslutningsvis uttalte han også at «selvom det er skrik og  bondeprotester» vil konsultasjonen om energiprosjektet gjennomføres som planlagt. 

Samir Flores var til stede. På samme måte som han var til stede foran tidligere president Enrique Penia Nieto sine representanter i løpet av hans regjeringsperiode. Helt fra arbeidene ble annonsert var han en del av motstanden mot jordvarmeanlegget og gassledningen som utgjør deler av Plan Integral de Morelos. Samantha César er også fra Amilcingo. Hun var også med i Folkefronten i forsvar for jorda og vannet i Morelos, Puebla og Tlaxcala (FPDTA på spansk) og lokalradioen Radio Amiltzinko som ble grunnlagt som en del av deres lokalstyrte autonomiprosjekt. Hun er klar i sin tale: «de kommer til å gjennomføre konsultasjonen med vårt blod», og understreket at «denne forbrytelsen er koblet til kampen mot jordvarmeannlegget og motstanden mot en løgnaktig konsultasjon som ikke respekterer folks rettigheter».

Samir var «et stort menneske, glad, fornøyd, pratsom og solidarisk» fortsetter Samantha over telefon fra statsadvokatens kontor i Cuautla. Det var hit levningene etter nauhua-forsvareren ble frakta. «Alle i lokalsamfunnet kjenner han. Han rakk alltid ut en hånd til alle. Om noen trengte hjelp til en begravelse var han der. Hvis man trengte støtte og selskap, stilte han alltid opp». Samir var ektemann til Liliana Vázquez og far til fire barn mellom 3 og 15 år. Han brukte tiden sin som «smed», radioen, organisk jordbruk, og selvfølgelig til kampen mot jordvarmeannlegget og gassledningen i Huexca. «Han var en ubestridt kontakt i kampen i Morelos. Han var samlende og skapende. Han var det nærmest vi kommer en Emiliano Zapata-figur her i Morelos» uttaler en av hans kamerater, Jaime García.

Samir var en del av kampen fra barnsben av. Han var nevø av Vinh Flores Laureano, en legendarisk aktivist fra Amilcingo. På 70-tallet la Laureano til rette for opprettelsen av Temoac som kommune ved å samle fire urfolkssamfunn: Amilcingo, Huazulco, Popotlán og Temoac. Han startet også den rurale offentlige skolen for kvinner i Amilcingo, landbruksskolen i Temoac, og grunnla organisasjonen «Union de Ejídos, Emiliano Zapata».

Agroøkologi var en av Samirs andre lidenskaper. Sammen med sine og andre barn fra lokalsamfunnet plantet de trær i åssidene rundt Amilcingo. En av hans drømmer var å skape en spiselig skog i regionen. Dyrkingen, som alt annet han gjorde, baserte seg på skikk og sedvane i lokalsamfunnet. Han mente at i å ta tilbake denne kunnskapen bygger man autonomi.

Kampen mot jordvarmeanlegget og gassledningen bragte innbyggerne sammen i en lokaldrevet organisasjonsprosess, der det ble holdt allmøter hver dag. I disse møtene var Samir alltid til stede. Han var en ubestridt leder, folk forsto han og jobbet med han. «De drepte ikke et av våre dyr, de drepte en leder som alle som tar del i denne kampen har meget kjær. De vil bygge dette jorvarmeanlegget på bekostning av hvilket som helst av våre liv. Nå var det Samir sin tur, hvem vet hvem sin tur det er i morgen», uttalte de i en pressekonferanse kun få timer etter drapet.

«Samir hadde ikke andre fiender enn de som står bak jordvarmeannlegget i Amilcingo» uttalte Juan Carlos Flores. Han var del av FPDTA og er også tidligere politisk fange for sin lange kamp mot det samme anlegget. 

Teresa Castellanos avslutter med å si at “de gikk mot en sterk kriger og aktivist som har vært med oss helt fra starten. En person som måtte forlate familien for å ledsage Huexca. De har drept en av våre kamerater, men hvor mange fler vil falle? Vi er forbanna”.

Oversatt av Marianne Gulli, utekoordinator for brigadene 2019.

Gloria Muñoz Ramírez
Land