Hydro-saksøkt forsker frikjent

Forskeren Marcelo Lima, som i januar ble saksøkt av Hydro for ærekrenkelse ble i går, torsdag, frikjent. Lima ledet forskningsteamet som på bestilling fra brasilianske myndigheter utarbeidet en rapport om utslippene fra Hydros Alunorte-anlegg i februar i fjor.

Pressemelding

Fredag 22.02.2019


Lima tilhører det anerkjente brasilianske forskningsinstituttet Evandro Chagas (IEC) som i fjor påviste blant annet forhøyede verdier av tungmetaller i elvene i nærheten av Hydros aluminiumsfabrikk, Alunorte. Hydros anklage er rettet mot Lima personlig og ikke mot forskningsinstituttet. Både instituttet og det brasilianske myndighetsorganet Ministério Público Federal, som ga IEC oppdraget med å teste vannet i Barcarena, har også uttalt at forskeren burde frifinnes.

«Hydro har brukt enorme ressurser på å fraskrive seg ansvar og presse på for å kunne fortsette full produksjon. Anklagen mot Lima vitner om et selskap som er villig til å gå over lik for å gjenoppta full produksjon» sier Åse Fadnes som selv møtte forskeren da hun var i Brasil i høst med Latin-Amerikagruppene.  

Da Midian Ribeiro besøkte Norge i forbindelse med lanseringen av Brennpunktdokumentaren “Et lite stykke regnskog” møtte hun Hydrodirektør John Thuestad som foran kamera lovte å besøke lokalsamfunnet hennes. Dette samfunnet har Hydro gått rettens vei for å få kastet ut. Kameraene er nå slått av og Ribeiro får verken besøk eller svar på sine henvendelser til Hydro i Barcarena.

«Det burde være unødvendig å måtte få lokalbefolkningen til Norge for at Hydro skal lytte til dem og behandle dem som folk» avslutter Fadnes som har tatt initiativ til en demonstrasjon tidlig på morgenen tirsdag 26. februar foran Stortinget. Til nå har følgende organisasjoner stilt seg bak arrangementet: Attac Norge, Spire, Natur og Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom, Rødt Oslo.

   

Kontaktinformasjon til organisasjonen og til den siterte:

Åse Fadnes, aktivist i Latin-amerikagruppene: +47 923 27 281, aase_fadnes@hotmail.com

Diego Marin, informasjons- og organisasjonsmedarbeider: +47 410 79 393, diego@lagnorge.no


Land