Nei til krig i Venezuela!

Foto: Charles Edward Miller

Foto: Charles Edward Miller

«Men uansett hva man måtte mene om dagens krise og Maduro, så må Norge forsvare folkeretten og statssuverenitetsprinsippet. Norge er et lite land med store ressurser, i likhet med Venezuela. På lang sikt er Norges overlevelse som selvstendig nasjon avhengig av at det ikke skapes aksept for at stormakter påtvinger militært underlegne stater sin vilje gjennom ulovlig innblanding og trusler om krig.»

Victorias Sirnes' appell på vegne av LAG i markering for fred i Venezuela01.02.2019.

«I dag utnevner jeg meg selv som statsminister i Norge». Ikke fordi jeg har blitt valgt av folket, men fordi jeg mener dagens regjering ikke er demokratisk. Dessuten har jeg Russlands støtte. Russland anerkjenner meg som landets legitime leder, og sier at Statoils oljeinntekter skal gå til meg, i stedet for til statskassen. Jeg har også fått garantier for at både Kina og Russland vil gå til krig, dersom Erna nekter å gå med på nyvalg innen en uke. I tillegg har Kina hintet om at de står klare til å sende 5000 soldater til den Russiske grensen. Nå har jeg også begynt å få verdensopinionen på min side, og flere land har meldt seg på den økonomiske krigføringen mot dagens regime. Verdensopinionen anerkjenner meg også som landets legitime statsminister, så snart går hun nok av og demokratiet vil seire!!

Dette kan høres ut som en dårlig sketsj, men det er faktisk det som har skjedd i Venezuela! 23. Januar erklærte Juan Guaido seg selv som Venezuelas president, og ble raskt anerkjent av både USA, Brasil og Colombia.  Nå har også EU godkjent Guaido som landets president. Det er ikke legitimt i henhold til internasjonale spilleregler at enkelte land bare kan påberope seg makten til å velge presidenter i andre land.

Etter flere intervensjoner fra naboen i nord hadde Latin-Amerika sett seg lei av USAs imperialistiske politikk, de samlet seg og fikk bla. gjennom prinsippet om ikke-intervensjon i OEA. Etter nesten 20 år med dette prinsippet samlet de seg i Caracas, Venezuela. USA advarte om den røde fare som en sikkerhetstrussel mot hele regionen, og argumenterte for at man måtte fjerne løfte om «ikke-intervensjon» i OEA. Kun ett land stemmer i mot, nemlig det landet som visst at dette var en stemme for å gå til krig mot dem selv. Landet jeg snakker om er ikke Venezuela, men Guatemala i 1954. Kanskje noen kjenner til historien om hvordan det gikk med den militære invasjonen og borgerkrigen som kom til å vare i 36 år.

Internasjonale og nasjonale medier har lenge fremstilt Venezuelas antiimperialistiske kritikk og beskyldninger om statskupplaner som absurde. Men er de egentlig det?  Nei! Selvfølgelig ikke!!  Det finnes masse enkelt tilgjengelig bevis på at USA har drevet ulovlig innblanding i Venezuela i snart 20 år. Mange av dokumentene som beskriver USAs destruktive innblanding i Venezuela detaljert, er dessuten skrevet av USAs egne diplomater, og senere lekket av WikiLeaks. De viser at USA har fortsatt å støtte hovedaktørene bak det høyreekstreme militærkuppet mot Chavez i 2002. Dette er de samme som også står bak det pågående USA-støttede kuppforsøket.

USA har en lang tradisjon med intervensjonisme i Latin Amerika, hvor de har intervenert militært hele 56 ganger.  Til tross for at voldelige statskupp ikke er like utbredt som tidligere i regionen er både Honduras, Paraguay og Brasil eksempler på land som i de siste årene har fått erfart ulike, kreative former for statskupp. Trusler om militær intervensjon i Venezuela, øker også muligheten for en regional konflikt.

Og hvem tror vel egentlig på at Donald Trump, som bygger høye murer og holder barn til fange, skilt fra foreldrene sine, bryr seg om det venezuelanske folk og menneskerettigheter? USAs frigjøringsbomber førte ikke til mer frihet i Afghanistan, USAs sikkerhetsbomber førte ikke til mer fred og sikkerhet i Irak og sist, men ikke minst, Norges fredsbomber førte ikke til fred i Libya, tvert imot så bidro verdenssamfunnet og fredsnasjonen Norge til massedrap og til å skape et land i totalt kaos. Bombene hadde ikke falt over Libya, hadde det ikke vært for den symbolske voldens enorme kraft: massemediene og politikernes legitimeringskampanje er viktige våpen i krig! Vi kan ikke la ett nytt Libya, Panama eller Guatemala skje med Venezuela! LAG oppfordrer Norge til å ta sterk avstand fra USAs trusler mot Venezuela!

Men for at folkeopinionen også skal reagere på at likestillingsbomber ikke alltid medfører likestilling, så trenger vi også velfungerende massemedier. Til tross for at norske medier har hatt en stor mediedekning av Venezuela i det siste, så er det ingen i norsk presse som har kontaktet landets ambassade i Norge, for å be om en offisiell uttalelse. Det er også oppsiktsvekkende at det ikke er mer diskusjon i norske medier, om dette faktisk dreier seg om et statskupp. En slik ensidig og unyansert fremstilling følger ikke en god presseetikk- og som i Libya, så kan dette ha fatale konsekvenser!

Latinamerikagruppene benekter ikke at det er alvorlige økonomiske problemer i Venezuela, og at regjeringen også har mye av skylden for dette, men vi må også huske på at USA lenge har ført en økonomisk krigføring mot Venezuela, i form av økonomiske sanksjoner. Dette er tiltak for å få «økonomien til å skrike», akkurat som de gjorde i forkant av statskuppet mot Allende i Chile i 1973.

Men uansett hva man måtte mene om dagens krise og Maduro, så må Norge forsvare folkeretten og statssuverenitetsprinsippet. Norge er et lite land med store ressurser, i likhet med Venezuela. På lang sikt er Norges overlevelse som selvstendig nasjon avhengig av at det ikke skapes aksept for at stormakter påtvinger militært underlegne stater sin vilje gjennom ulovlig innblanding og trusler om krig.

Det å presse frem «et fritt og demokratisk valg» under dagens premisser, er ikke særlig demokratisk. Det handler ikke om hva du og jeg mener om Maduros legitimitet som president, det handler om folkesuverenitetsprinsippet og det handler om faren for at denne konflikten kan eskalere til noe mye større!

LAG oppfordrer Norge til å ta klar avstand fra USAs intervensjonisme og sanksjonspolitikk! Norge må støtte initiativet til Uruguay og Mexico om nye forhandlinger og dialog. Sjuende februar skal det være en internasjonal konferanse i Uruguays hovedstad Montevideo, der Mexico og Uruguays initiativ for fredelig løsning på krisen i Venezuela skal diskuteres. Det initiativet bør Norge støtte, om vi virkelig bryr oss om Venezuelas befolkning, om folkeretten og Norges egen interesse av at folkeretten respekteres.

Vi sier NEI til intervensjonisme og imperialisme og JA til dialog og selvstyre!

LAG sier NEI til krig i Venezuela!