Økt spenning foran domsavsigelse mot Lula

​Polariseringen i Brasil øker. Fascistiske tendenser er på frammarsj. I dag tar Høyesteretten stilling til Lulas fengselsdom.

Pressemelding fra Latin-Amerikagruppene i Norge, onsdag 4.april 2018

Arbeiderpartiets (PT) presidentkandidat Lula da Silva er dømt til 12 år og en måned fengsel for korrupsjon og hvitvasking av penger. I dag klokken 14.00 lokal tid starter Høyesteretten i Brasil avstemning som vil avgjøre om Lula må sone i fengsel eller om han får sone i frihet fram til rettskraftig domsavsigelse finner sted.

Lula da Silva representerer den klart største trusselen for den brasilianske eliten foran høstens presidentvalg, og leder klart på alle meningsmålinger. Men motkreftene er mange og fascistiske tendenser er på frammarsj i Brasil.  Drapet på byrådsmedlemmet Marielle Franco fra venstrepartiet PSOL, samt angrepene på karavanen til Lula i Parana, hvor Lulas følge i et av angrepene ble beskutt, er klare eksempler på dette. Representanter for det brasilianske militæret har gått så langt som å si at hvis ikke Lula fengsles, vil landet måtte trenge en militærintervensjon for å beholde ro og orden.

«Utviklingen i Brasil er svært en bekymringsfull. Grupperingene som står bak voldshandlingene mot Lulas karavane i Brasil, representerer en høyreside med klare fascistiske trekk. Mange av disse ønsker seg tilbake til militærdiktaturet. Hatet mot sosiale bevegelser og venstresiden er slående.  Hvis de ikke klarer å få Lula av veien gjennom rettssystemet ser det ut til at voldshandlingene vi har sett de siste ukene vil øke,» sier utekoordinator i Brasil for Latin-Amerikagruppene i Norge, Kine Fristad.

Det finnes ingen beviser som underbygger anklagene mot Lula. I dommen sies det at Lula har mottatt en leilighet fra det brasilianske entreprenørselskapet OAS, mot at Lula påvirket det statlige oljeselskapet, Petrobras til å gi bygningskontrakter til OAS. Det finnes verken bevis for at Lula har instruert Petrobras, ei heller at han noen gang har eid, eller bodd i, leiligheten som han ifølge dommen skal ha mottatt som bestikkelse. Dommen er i all hovedsak bygd på to vitneutsagn til to direktører i OAS som har blitt belønnet med kraftige strafferabatter.

«Oppslutningen rundt Lula tyder på at brasilianerne vil ha han tilbake som president, selv om han er utsatt for korrupsjonsanklager. Mer enn 200 000 personer har signert et opprop som sier at «Valg uten Lula er svindel» og menneskerettighetsadvokaten Geoffrey Robertson har tatt Lulas sak til FNs menneskerettskomité. Men eliten i landet vil noe annet og får domstolen til å løpe ærender for seg. Hvis Lula får stille til valg, kommer han til å vinne,» sier Fristad.

Lula har sagt at han vil fortsette valgkampen fram mot presidentvalget i oktober, om det så blir fra fengselscellen. Hvorvidt han faktisk får stille til valg, er fortsatt et usikkerhetsmoment.

 


Land