I solidaritet med Guaraní og Kaiowá

Latin-Amerikagruppene i Norge er bekymret for situasjonen til Guarani- og Kaiowa-urfolket i Mato Grosso do Sul i Brasil og deres kamp for å returnere tilbake til sine tradisjonelle områder. Vi mener folkemord er et korrekt uttrykk for hva som skjer i området.

Til Guaraní- og Kaiowá-urfolket og deres allmøte Aty Guasú.

Til familiene som har tatt tilbake sin rettmessige jord i Caarapo

Til alle som har et hjerte som banker for rettferdighet og for livet

Til Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Til Latin-Amerikaseksjonen

Til Norges ambassade i Brasil

Til Finansminister Siv Jensen

Til Norges Bank Investment Management

Som norsk solidaritetsorganisasjon vil vi utrykke vår dyptfølte solidaritet med Guarani og Kaiowa urfolket i deres kamp for å returnere til sine tradisjonelle områder.

I 2015, besøkte 12 medlemmer av vår organisasjon flere jordområder, eller Tekohas, som på Guarani betyr «Sted hvor vi kan leve» i den brasilianske delstaten Mato Grosso do Sul. Vi fikk se med egne øyne nøden og lidelsen Guarani og Kaiowa urfolket er påført. Som konsekvens av at deres urfolksrettigheter ikke respekteres, har Guarani og Kaiowa, med støtte i grunnloven fra 1988, bestemt seg for å ta tilbake sine tradisjonelle jordområder.  Grunnloven fra 1988 garanterer oppmåling og tilbakeføring av urfolksterritoriene, men staten i Brasil har ikke fulgt opp sine forpliktelser. Vi observerer i dag hvordan flere lov-prosjekter, budsjettkutt og offentlige diskurser indikerer at den nåværende brasilianske kongressen forsøker å sette punktum for mulighetene urfolk har til å kreve territorielle rettigheter. Fremtiden for urfolksrettigheter og Brasils internasjonale forpliktelser, er mørk.

Agrobuisness- modellen i Mato Grosso do Sul betyr døden for Guarani og Kaiowa, men også fr skogene, elvene og ville dyr. Vi krever at den norske regjeringen trekker investeringene til statens Pensjonsfond Utland (SPU) i de transnasjonale selskapene Cargill, Bunge og Cosan, som eksporterer etanol, sukker og soya fra Mato Grosso do Sul. Så lenge det ikke finnes politisk vilje til å garantere mekanismer for gjennomsiktighet rundt produksjons- og eksportkjedene, som kunne synliggjort og skapt garantier for at disse selskapene ikke kjøper opp soya og sukkerroer fra de storgårdene i Mato Grosso do Sul som okkuperer urfolksjord eller bidrar volden i området ved å betale pistolgruppene som står bak en rekke angrep på urfolk, aksepterer vi ikke at våre penger støtter et sakte folkemord. Folkemord er et korrekt utrykk for hva som skjer i området; en gjennomgang av den brasilianske sannhetskommisjonens rapport fra 2014, gir et klart innblikk i det historiske bakteppet for hva vi ser i dag.

Som norsk sivilsamfunn, mener vi at offentlige midler er investert i andre folks undergang, er helt uakseptabelt. At dette gjøres under etiketten «fornybar energi», i tilfellet med biodrivstoff som produseres av etanol i regionen, er også uakseptabelt. Den energien er ikke «ren», den er blodig og forurenset av gift-plantemidler og sosial urettferdighet.

Vi er bekymret for de nylige utkastelsesordrene mot noen av Tekohaene (de jordområdene som Guarani og Kaiowa har rettigheter til) i Caarapo i sørlige Mato Grosso do Sul. Det dreier seg om prosessen med nummer 0000738-09.2017.4.03.6002, som ble promotert av Agropecuária Penteado og gården Fazenda Santa Maria. Det er de tre Tekoha: Pindoroki, Nhamõe Guavyray og Guapoy Guasu’y som har den største trusselen hengende over seg. Vi husker angrepet i området i 2016, hvor mange mennesker ble skadd, og Clodiodi Aquileu Rodrigues de Souza mistet livet.

Etter et nylig besøk, kunne vi se at situasjonen i området kan karakteriseres som humanitær nød. Vi krever at jordområdene Guarani og Kaiowa har tatt over respekteres. Dette er autonome og folkelige prosesser som svarer på de brasilianske regjeringenes manglende evne til å oppfylle sine menneskerettslige forpliktelser til å måleopp og tilbakeføre urfolksområdene i Brasil. Vi vil minne ansvarlige offentlige institusjoner på Guarani og Kaiowa urfolkene har grunnloven i ryggen når de tar tilbake den jorda som tilhører dem.

Som internasjonal solidaritetsorganisasjon, føyer vi oss til aksjoner som måtte ha solidaritet med Guarani og Kaiowa i siktet, og vi inviterer andre organisasjoner og kollektiver til å gjøre det samme.

Vi krever at Statens Pensjonsfond utland trekker alle investeringer i selskapene som er etablert i Mato Grosso do Sul.

Latin-Amerikagruppene i Norge.

Uttalelse vedtatt på landsmøtet til Latin-Amerikagruppene i Norge, 3.-4. mars 2018.
Land