“!El pueblo no se rinde carajo!”

​«Folket gir seg aldri, for faen» ropte de som hadde møtt opp 31.januar for å hedre en av de 21 sosiale lederne som ble drept i løpet av årets første måned i Colombia.

Gjennom hele fjoråret prydet Colombias president Juan Manuel Santos veggene i annen etasje på Nobels Fredssenter. Han hadde landet en fredsavtale med FARC, kontinentets største gerilja. Året startet med geriljasoldatenes mars mot demobiliseringsleirene og innlevering av våpen. Entusiasmen i nasjonalt og ikke minst internasjonalt var til å ta og føle på, men mot slutten av året rapporterte FN og menneskerettighetsorganisasjoner om en økende vold i landet. Ifølge organisasjonen Indepaz ble 170 sosiale ledere og menneskerettighetsforsvarere drept i 2017.

En måned inn i 2018 er ytterligere 21 blitt drept.

Diana Luz Solano ble drept 16 januar i fylket i Antioquia. Dagen etter ble Víctor Manuel Morato drept i samme fylke og Jorge Jimmy Celis i Norte de Santander. Begge var presidenter i lokalrådet. Dagen etter ble en annen lokalrådspresident, Plinio Pulgarín, drept i Córdoba noe som førte til at hele lokalsamfunnet måtte flykte.

Fagforeningslederen Manuel Barrera ble drept 21.januar og Wuilmer Angarita dagen etterpå vei tilArauca. Samme dag rapporterte den nasjonale urfolksorganisasjonen ONIC om drapene på urfolkslederne Luis Díaz López og Miller Díaz López. Bondeleder Harley Johanny Mogollón ble også drept samme dag i samme fylke. Dagen etter led en afroleder i Nariño samme skjebne. Og dagen etter Fares Carabalí nord i Cauca.

Víctor Vitola som var meldt savnet 20. januar ble funnet drept noen dager etter. 25.januar ble tre brødre som hadde krevd jorda si tilbakeført, drept av maskerte menn. Humberto Manuel Escobar Mercado, Prisciliano Manuel Mercado García og Manuel Eusebio Osorio Escobar var 3 av 13 søsken som var blitt frarøvet sin jord.

Sammen dag ble Miguel Eduardo Parra, lokal leder iNorte de Santander drept og presentert som drept i trefninger mellom geriljaen ELN og regjeringshæren. Ifølge lokalsamfunnet var Parra en lokal leder og ikke fra geriljaen.

Urfolksleder Eleazar Tequia ble drept 27.januar. ONIC melder om at drapet ble begått av hæren.Samme dag blir Temístocles Machado drept i Buenaventura. Han var en av lederne av den sivile streiken i byen i mai 2017 og hadde lenge forsvart lokalsamfunnets rett til jord. Ikke langt unna ble en annen afroleder også drept; Nicomes Payán. 30. januar blir Nilson Dávila, og Leidy Amaya deforeløpig siste tilskuddet til en tragisk drapsstatistikk.

Denne statistikken viser dessverre at det freden ikke er kommet til landets lokale ledere og menneskerettighetsforsvarerne. 

 

Kvinner fra afroorganisasjonen PCN som drepte Temístocles Machado var en del av. Bildet er hentet fra pacifista.co

Nina Luhr
Nina var utekoordinator for brigadeprosjektet i Colombia i 2017 og er nå koordinator i Norge
Land