Svekket demokrati i Brasil

Klokka 18, norsk tid får vi vite om tidenes mest populære president i Brasil får stille til gjenvalg i oktober 2018. Dommen i ankesaken mot Arbeiderpartiets (PT) presidentkandidat Lula som faller i dag er avgjørende.

Pressemelding onsdag 24.januar 2018

En bred venstreside med De jordløses bevegelse (MST), fagbevegelsen og grasrota til PT i spissen, fordømmer ankesaken og ser den som en videreføring av kuppet mot Dilma i 2016.

- For noen år tilbake ble det snakket varmt om det demokratiske Brasil. Den utviklingen vi har sett de siste årene, med riksretten mot Dilma og nå ankesaken mot Lula, tyder på at det brasilianske demokratiet er på sitt svakeste siden diktaturet ble opphevet i 1984, sier koordinatorer for Latin-Amerikagruppene i Brasil, Kine Fristad og Cristian Ariel Peña.

Taper Lula vil venstresida trappe opp tilstedeværelsen i gatene i håp om å mobilisere massene slik vi har sett de siste årene. De største demonstrasjonene er ventet i Porto Alegre og Sao Paulo. Bare i Porto Alegro, vil trolig mer enn 50.000 personer ta del i kveldens mobiliseringer. De som står bak demonstrasjonene understreker at det er snakk om fredelige, politiske demonstrasjoner. Lokale, regionale og nasjonale myndigheter forbereder seg likevel på voldelige sammenstøt og har satt inn store militære styrker. Tusenvis av tungt bevæpnede politi- og spesialstyrker patruljerer gatene og hovedveiene er stengt for kjøretøy og forbipasserende.

- Det ser ut som om byen forbereder seg på et terrorangrep, fortsetter Fristad og Peña, som begge befinner seg i Brasil.

Land