Teknisk statskupp, valgfusk, og undertrykkelse av demonstrasjoner i Honduras

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) oppfordrer utenriksministeren til å fordømme drapene og voldsbruken mot lovlige demonstrasjoner i Honduras.

Norske myndigheter bør forsvare sivilsamfunnets ytringsfrihet og rett til å demonstrere, og oppfordre myndighetene i Honduras til å avslutte portforbudet og unntakstilstanden. Samtidig ber vi norske myndigheter ikke anerkjenne det grunnlovsstridige og omstridte valgresultatet.

Om situasjonen i Honduras

Honduras grunnlov forbyr gjenvalg av tidligere presidenter. Sittende president Juan Orlando Hernandez har begått teknisk statskupp, ved å bytte ut grunnlovsdommerne i Høyesterett og dommerne i valgtribunalet. Uavhengig av hvordan valgdagen forløp så er valget grunnlovsstridig.

På selve valgdagen ble det registrert flere uregelmessigheter, herunder stemmesedler som var forhåndsmerket, bruk av blekk som lett kunne vaskes vekk, og valglokaler som stengte før tiden.

Frustrasjonen og sinnet har brakt tusenvis til gatene i protester mot valgfusk og mot den sittende regjeringen. Regjeringen har svart med å undertrykke protestene og å innføre unntakstilstand og portforbud. Til nå er minst 8 personer drept av sikkerhetsstyrkene, enda flere er skadet og over 500 anholdt

Ministermøtet i Buenos Aires neste uke vil være en gyllen anledning til å uttrykke Norges bekymring over situasjonen og si tydelig fra at vi fordømmer undertrykkingen av lovlige demonstrasjoner


Land