Rettsaken mot Rios Montt og José Rodríguez Sánchez gjenopptas

Folkemordrettsaken mot den tidligere generalen Efraín Rios Montt og Mauricio Rodriguez Sanchez skal gjenåpnes for femte gang fredag 13.oktober.

Rios Montt ledet militærjuntaen som styrte Guatemala i perioden 1982-1983. Jose Mauricio Rodriguez Sanchez var sjef innenfor statens etterretning i perioden. 10.mai 2013 ble Ríos Montt dømt til 80 år i fengsel, mens Rodriguez Sanchez på sin side ble frikjent. De var tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Dommen var historisk. Etter 14 år med forberedelser og ukesvis med vitnesbyrd om volden som var blitt rettet mot Ixil-befolkningen i Guatemala, avgjorde retten at det dreide seg om et folkemord.  Ti dager senere suspenderte Høyesteretten dommen. Grunnlovsdomstolen erklærte den for ugyldig grunnet en konflikt mellom en av advokatene til Rios Montt og dommer Yassmin Barrios. I morgen gjenopptas saken for femte gang,

Når rettsaken gjenopptas fredag 13.oktober vil det gå to parallelle rettsaker mot de tiltalte. Fra morgenen av vil en lukket rettsak mot Rios Montt ta sted, uten offentligheten til stede, ei heller Rios Montt selv. De eneste som kan være tilstede i rettsalen er vitner og Ixil-befolkning som ønsker det. Denne rettsaken vil heller ikke resultere i en dom hvis han blir funnet skyldig. Rettsaken mot Rodriguez Sanchez vil ta sted på ettermiddagen og vil være en åpen for offentligheten.

I den opprinnelige rettsaken vitnet over 100 overlevende og familiemedlemmer, i tillegg til drøye tjue eksperter. Les mer om folkemordrettsaken mot Rios Montt her

Land