Tre år i kamp for sannheten

Ayotzinapa, Mexico: Tre år etter forsvinningen av de 43 lærerstudentene gir staten ingen svar. – Retten til sannhet og rettferdighet er ufravikelig, mener Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG).

Tirsdag 26. September er det tre år siden 43 lærerstudenter forsvant etter å ha blitt angrepet og fraktet bort av politiet i byen Iguala i delstaten Guerrero, Mexico. I tre år har deres medelever og foreldre krevd å få vite hvor de er. Den mexicanske regjeringen gir fortsatt ingen svar.

«Retten til sannhet, rettferdighet og reparasjon er ufravikelig. Siden 2006 har over 36.000 forsvunnet i Mexico. Folk kjemper en utrettelig kamp for sannheten. Staten fraskriver seg nok en gang ansvar og velger straffefrihet fremfor rettferdighet,» sier Ixchel Leon, styreleder i LAG

Familiene har fremmet et krav om en undersøkelse av militærleiren i Iguala etter skjulte massegraver. Staten nekter imidlertid å åpne for en etterforskning av militærets mulige innblanding. Tvert imot blir kravet motarbeidet. Blant annet fikk den uavhengige granskningsgruppen, GIEI, ikke fornyet visum etter å ha utgitt en teknisk rapport som tilbakeviser regjeringens offisielle forklaring på forsvinningen.

Bilder fra markeringen foran Mexicos ambassade 26.september 2017

Hvor er du forsvunnede?

«Hadde de 43 vært sammen med oss nå, ville de ha stått på for å hjelpe de mange skadde etter jordskjelvet,» sier foreldrene i en pressemelding lørdag 23. September.

Den rurale lærerskolen Raúl Isidro Burgos i Ayotzinapa er kjent for sitt hjelpearbeid lokalt i delstaten. De siste ukers naturkatastrofer har tydeliggjort avstanden mellom befolkningen og myndighetene, og den historiske mistilliten til både hæren og landets styresett. Kritiske røster mener den mexicanske regjeringen slår politisk mynt på naturkatastrofene. De sier at regjeringen gjør alt for lite i redningsarbeidet og heller bruker disse for å legitimere at hæren får enda større kontroll i landet. 

Tirsdag 26.9, 08:00 arrangerte LAG en markering foran Mexicos ambassade. Vi krever å få vite sannheten om de 43 lærerstudentene og alle 36.000 forvunnede i Mexico