På høy tid med et nytt mandat for Oljefondet

Ny rapport slår fast at oljefondet er i ferd med å bli akterutseilt på bærekraftig og etisk forvaltning. LAG mener rapporten er et viktig bidrag i debatten om oljefondet

Oljefondet er verdens største investeringsfond, med en markedsverdi er i dag på over 8000 milliarder dollar. Fondet har gjort Norge til en internasjonal økonomisk stormakt. Men samtidig som oljefondet har vokst seg større har også verden endret seg. Klimaendringer, økende økonomisk ulikhet, krig og konflikt, gjeldskriser og politisk ustabilitet, som igjen har ført til økt migrasjon, truer både dagens og fremtidige generasjoner.

Selv om fondet fortsatt regnes som ledende innenfor etikk og ansvarlighet i globale investormiljøer, peker rapporten på behovet for et nytt mandat slik at fondet skal være rustet til å møte en verden i endring.

Rapporten er skrevet på bestilling av Forum for Utvikling og Miljø, Fremtiden i Våre Hender, Redd Barna, Fellesrådet for Afrika, Fivas – Foreningen for internasjonale vannstudier, Kirkens Nødhjelp, Changemaker, Amnesty International Norway og Handel og Kontor.

Det er på høy tid med et nytt mandat for oljefondet. Vi ser stadig at profitt går foran menneskerettigheter og miljø.​

Ixchel Leon, styreleder LAG

Styreleder Ixchel Leon ønsker rapporten velkommen og sier det er et viktig bidrag i debatten om fondets fremtid og forvaltning. 

"Det er på høy tid med et nytt mandat for oljefondet. Det er snakk om fremtiden vår og til kommende generasjoner. I følge fondets egne retningslinjer skal det ikke investere i selskap eller næringer som driver med systematiske brudd på menneskerettighetene eller alvorlig miljøskade. Likevel ser vi stadig at profitt går foran menneskerettigheter og miljø". 

Anbefalinger
  • At mandatet fra Finansdepartementet til Norges Bank endres for å muliggjøre en mer etisk og bærekraftig forvaltning av fondet.
  • At indeksen Oljefondet som i dag opererer med, som inkluderer selskaper som blant annet bryter med menneskerettigheter, forurenser vann eller lobber mot klimareguleringer, byttes ut med en etisk indeks.
  • At oljefondet selger seg ut av olje og gass og øker investeringene fornybar energi.

Les rapporten i sin helhet her


LAG har i flere år fulgt opp Oljefondet og deres investeringer i Latin-Amerika,  sist med kampanjen Grønn Ørken. Denne satte fokus på Oljefondets investeringer i Eukalyptus i Brasil, der Norges befolkning tjener store penger på en næring som fører til tørke, avskoging og tvangsflytting av urfolk og bønder. 

Den grønne ørkenen

Vårt krav: at oljefondet trekker ut alle investeringer i eukalyptusselskapene Fibria og Suzano, samt Veracel gjennom Stora Enso.

Grønn ørken

Marianne Gulli
Daglig Leder