Brigade, urfolkskamp og drap

Foto: Nasa-folket demonstrerer etter drapet på Javier Oteca. (Coordinadora Andina de Organizaciones Indígenas)

Foto: Nasa-folket demonstrerer etter drapet på Javier Oteca. (Coordinadora Andina de Organizaciones Indígenas)

Parallelt med at LAGs solidaritetsbrigade besøker et urfolksuniversitet i Colombia blir en urfolksleder drept ti mil unna.

Onsdag 22. mars besøkte LAG-brigaden urfolksuniversitetet i Popayan. Etter en rask omvisning fikk vi en innføring i hvordan universitetet organiserer og utdanner urfolk i Cauca. Universitetet er administrert av den regionale urfolksorganisasjonen CRIC som igjen samarbeider med LAG. Samtidig, i Corinto, ti mil unna oss, ble Javier Oteca skutt og drept. Oteca var en lokal leder for CRIC og representerte Nasa-folket. Denne dagen var han på herregården Miraflores på vegne av urfolk i lokalsamfunnet.

 Han var der som en del av en aksjon CRIC kaller «Liberacíon de Madre Tierra», frigjøring av moder jord. CRIC mener den colombianske grunnloven gir bøndene rett til å få tilbakeført jord som i utgangspunktet tilhører dem. Staten følger ikke opp dette ansvaret og aksjonene har pågått i områdene i flere år, og er en del av urfolksorganisasjonens strategi for å få staten til å følge opp dens forpliktelser i henhold til grunnloven. Herregården Miraflores er en av flere store sukkerplantasjer i området som eies av forretningsmannen og mediemogulen Carlos Arila Lulle.

 Omstendighetene rundt drapet er fortsatt usikre. Rapportene i ulike aviser, og lokale kilder brigaden har tilgang til, forteller at rundt klokken 13.30 lokal tid, mens aksjonen pågår, kommer en traktor kjørende med en gruppe menn kledd i arbeidsklær fra gården. De avfyrer deretter skudd mot Oteca. Et bilde fra Cauca-avisen Extra viser en død Javier Oteca, likblek i ansiktet med åpne øyne og munn. På venstre side av brystet er den grønne treningsjakken dekket av blod.

 Denne historien er på ingen måte unik i Colombia. Ifølge FNs høykommisær for menneskerettigheter ble 127 aktivister drept i 2016, året da Colombia startet prosessen med implementasjon av den endelige fredsavtalen mellom regjeringen og FARC.

 Trenden med drap på menneskerettsforkjempere og sosiale ledere ser ut til å fortsette med uforminsket styrke i starten av dette året. Bare siden nyttår er minst 27 sosiale ledere, som Javier Oteca, drept. Dette er en av de største truslene mot en fremtidig, endelig fred for Colombia og colombianere.

 

Maria Skundberg Strøm og Kristian de Flon Arntsen
Deltakere på LAGs solidaritetsbrigade til Colombia våren 2017.
Land