Åpent brev til Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) oppfordrer Nobelinstituttet til å avlyse invitasjonen til Henry Kissinger. En slik gjest er ikke forenelig med Nobelinstituttets formål og verdigrunnlag.

Henry Kissinger er en menneskerettighetsforbryter som gjennom flere tiår aktivt støttet militærdiktaturer og statsterrorisme. Det anslås at mellom 3 og 4 millioner mennesker har blitt drept som følge av hans politiske beslutninger (Grandin, New York University).

Konsekvensene av Kissingers virke er kjent over hele verden, men vi ønsker sette fokus på has rolle i Chile. Kissinger la forholdene til rette for statskuppet i 1973 som var startskuddet for det 17 år lange militærdiktaturet til Augusto Pinochet. Han var en av Pinochets viktigste støttespillere i Washington og bidro til at Pinochet kunne opprettholde et regime med omfattende menneskerettighetsbrudd og overgrep i ro og mak. 

Volden under Pinochet kjente ingen grenser. Hans diktatur etterlot seg over 3000 drepte, flere tusen torturerte og hundretusener ble drevet på flukt. Journalister, opposisjonspolitikere og aktivister og andre ble sendt til konsentrasjonsleirer der de ble torturert, mange til døde. På tross av denne brutaliteten jobbet Kissinger for å trygge USA sin støtte til diktatoren.

Chile er bare ett eksempel, men ofrene for Kissingers kyniske spill er mange også utenfor Latin-Amerika. Dette er derfor en historie og en person vi mener Nobelinstituttet ikke kan assosiere seg med.

Vi oppfordrer herved Nobelinstituttet ved direktør Njølstad, om å vise at dere verdsetter menneskerettighetene og at dere ikke støtter militærdiktatur og statsterrorisme. Av respekt for de som ga sine liv, de som forsvant og aldri ble funnet: avlys invitasjonen til menneskerettighetsforbryteren Kissinger



Vennlig hilsen,

Vilde Haugsnes
Styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge

Land