Terrorhelg i Colombia

I løpet av siste 72 timene er tre ledere fra sivilsamfunnsorganisasjoner drept i Colombia. Parter krever effektiv implementering av fredsavtalen.

Etter helgens fem attentatforsøk er resultatet tre drepte. Alle attentatforsøkene skjedde i rurale områder i Colombia. Ifølge El Espectador ser drapene ut til å ha sammenheng med bondeledernes motstand mot lokale oljeutvinningsprosjekter og deres tydelige misnøye med paramilitære gruppers tilstedeværelse i område. Erley Monry (bildet), som ble funnet drept fredag ettermiddag i nærheten av hærens bataljon i byen San Vicente del Caguán, hadde flere ganger varslet om paramilitæres tilstedeværelse i byen. Noen timer etter begravelsen ble to andre i samme organisasjon utsatt for attentatforsøk og dagen etter var det ytterligere tre attentater.

Felles for alle ofrene er at de er fra sivilsamfunnsorganisasjoner og arbeider for ofres rett til sannhet og/ eller jord. Hendelsene forteller oss at Santos sin regjering har store utfordringer med å kunne gi sosiale ledere og andre den sikkerheten som er nødvendig for å kunne delta i samfunnslivet.

Hendelsene understreker behovet for en effektiv implementering av fredsavtalen som antakeligvis blir skrevet under onsdag 23. november i Bogotá. Samtidig understreker helgas hendelser at avstanden mellom folkemordet på la Union Patriotica på 80-tallet og dagens situasjon med Nobels Fredspris på innerlommen ikke er stor i et land som Colombia.   

"Vi er AUC og denne gangen er vi kommet for å bli og for å gjennomføre sosial rensing (...)"

Nina Luhr
Prosjektleder Brigadeprosjektet
Land