Nye drapsforsøk mot aktivister i Honduras

LAG er bekymra for situasjonen for politiske aktivister i Honduras, der to aktivister har blitt utsatt for drapsforsøk denne uka. I mai i år var LAGs solidaritetsbrigade i Honduras på besøk med organisasjonen COPINH og fikk innblikk i den vanskelige situasjonen for miljøaktivister i landet.

«Det er tydelig at situasjonen ikke er forbedret de siste månedene», sier Frøya Torvik, deltaker på brigaden. «Vi ble kjent med Tomas Membreno, en av de som nå har blitt utsatt for drapsforsøk. COPINH kamp for territorium, rettferdighet og en plass i samfunnet er fredelig. Det er urovekkende at de som utgjør en trussel mot de multinasjonale selskapene og regjeringa risikerer forfølgelse og drap.» 

I mars ble miljø- og urfolksaktivisten Berta Cácares ble drept i sitt eget hjem, som vekte reaksjoner internasjonalt. Den solidariteten som ble utvist etter drapet på Cáceres må bli videreført, og det må tydeliggjøres at dette ikke var et enkelttilfelle. Honduranske aktivister jobber med trusler om fengsling, tortur og drap. De honduranske grasrotorganisasjonene trenger nå støtte i sin kamp mot undertrykkelsen.

Kilde: Norsk Folkehjelp

Foto: Aldo Santiago
Land