Statskuppet i Brasil er nå et faktum

Siste del av riksrettprosessen mot president Dilma Rousseff er nå avsluttet. Dilma avsatt med 61 av 81 stemmer.

PRESSEMELDING

Etter kveldens avstemming i Brasil er det nå klart at president Dilma Rousseff er avsatt som president. En folkevalgt president er avsatt, mens visepresident Michel Temer tar over som president. Han er allerede dømt for ulovlig valgkampfinansiering og utestengt fra å stille til valg i 8 år. Han er i tillegg mistenkt i korrupsjonssaken «Operasjon bilvask». 

  •  - Dette er et stort slag mot demokratiet i Brasil. Senatets egen undersøkelseskommisjon har konkludert med at Dilmas handlinger ikke tilsier at hun skulle stilles for riksrett. Likevel stemte representantene i Senatet for å avsette presidenten. Latin-Amerikagruppene mener dette er et misbruk av riksrettsprosessen for å kaste en demokratisk valgt president sier Vilde Haugsnes, styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge.

Dilma selv sier at hun blir avsatt fordi hun satte i gang en stor korrupssjonsetterforskning av mange av politikerne i Kongressen. Disse er de samme som nå har stemt for å avsette henne. Sosiale bevegelser i Brasil er svært bekymret for de antidemokratiske og nyliberale tendensene til den nye regjeringen.

  • - Etter all sannsynlighet kommer det kommer til å bli ført en hard nyliberal politikk. Det man ser for seg er at dette vil føre til kutt i sosiale prosjekter og en svekkelse av rettigheter for svake grupper. Dette vil særlig medføre store vanskeligheter for den fattigere delen av befolkningen, hvorav mange er avhengig av den sosiale hjelpen de får fra regjeringen, forklarer Haugsnes.

Det er nå ingen vei tilbake for Dilma. Man ser for seg at Temer sitter til 2018. Men om vi nå har kommet til en ny tradisjon med å kaste korrupte presidenter, så bør Temer fort forsvinne. Det Dilma derimot ikke har mistet er sine politiske rettigheter. Kun 42 senatorer stemte for å frata henne disse. Dette betyr at hun kan fortsette i politikken og i framtiden stille til valg igjen.

Vilde Haugsnes, styrleder i Latin- Amerikagruppene i Norge

45243499 , vilde.90@hotmail.com

Kai Viljar Eidsvik, Informasjons- og organisasjonsmedarbeider

90917368, kai@latin-amerikagruppene.no

Land