MST-okkupasjon angrepet av politi

- to døde og seks skadde etter bakholdsangrep sør i Brasil.

Ifølge De jordløses bevegelse (MST) var det sikkerhetsvakter og bevæpnede menn fra tømmerselskapet Araupel som sammen med militærpolitiet stod bak angrepet torsdag 7. april. 

Rundt klokka 15 den 7. april ble MSTs jordokkupasjon Dom Tomás Balduíno, i delstaten Paraná i Sør-Brasil, utsatt for et bakholdsangrep fra militærpolitiet. I løpet av kvelden var to bekreftet døde og minst seks skadde, ifølge MST. Sikkerhetsvakter og bevæpnede menn fra tømmerselskapet Araupel deltok i aksjonen sammen med militærpolitiet.

 

«Rundt 15 personer fra Bope (Politiets spesialstyrke) og fra militærpolitiet kom ned for å gjennomsøke det okkuperte området. Vi vet ikke nøyaktig hvor mange personer som er døde eller hvor mange som er skutt fordi politiet slipper oss ikke inn på området», meldte en av de lokale lederne for MST i Paraná, som foretrekker å være anonym.

 

Selvmotsigende meldinger

I en uttalelse hevder det statlige sekretariatet for offentlig sikkerhet (SESP) at det var politiet som ble utsatt for bakholdsangrepet, men de bekrefter samtidig at to bønder fra MST er drept og seks skadd. Advokat Fernando Prioste, mener dette viser at SESP har inntatt en selvmotsigende posisjon. «Det er en selvmotsigelse å si at politiet ble utsatt for et bakholdsangrep, men at de drepte er arbeiderne.»

 

Jordkonflikt i området

Torsdagens hendelser reflekterer det spente klimaet som har preget kampen for jord og mot forfalskning av eiendomsdokumenter i regionen. Konflikten har forbindelse til to MST-okkupasjoner i delstaten Paraná. Okkupasjonene er bygd opp i områder hvor tømmerselskapet Araupel har aktivitet, blant annet eksport av eukalyptus. Den første okkupasjonen, Herdeiros da Terra, ligger i kommunen Rio Bonito do Iguaçu. Okkupasjonen ble startet 1.mai 2014 og huser i dag over tusen familier. Over 1500 hektar av jorda brukes til matproduksjon.

 

Den andre okkupasjonen, Dom Tomás Balduíno, som ble okkupert i juni 2014, har 1500 familier og ligger i Quedas do Iguaçu. I motsetning til den andre okkupasjonen, har de et langt mindre område, rundt 30 hektar, som brukes til matproduksjon.

 

Kilder:

Brasil de Fato 

MST 

Oversatt og tilrettelagt av Astrid Fadnes
Land