Ytringsfriheten under angrep

Latin-Amerikagruppene i Norge reagerer på nok et tilbakeslag for ytringsfriheten for menneskerettighetsforkjempere i Guatemala.

Uttalelse vedtatt av Landsmøtet 2016

En førsteinstans domstol i Guatemala by har bestemt at menneskerettsforsvarer og leder i småbondebevegelsen Comité de Unidad Campesina (CUC), Daniel Pascual Hernandez, skal siktes for ærekrenkelse og bakvaskelse etter å ha uttalt seg kritisk mot Ricardo Mendez Ruiz, leder av «Fundación contra el Terrorismo» (stiftelsen mot terrorisme) i 2013.

Stiftelsen består av høytstående aktive militære, veteraner og sympatisører. DE jobber for å forsvar militære tiltalt for forbrytelser begått under den væpnede konflikten i landet. Samtidig driver de en kontinuerlig svertekampanje av alle landets sosiale og folkelige organisasjoner. Mendez Ruiz har selv en spalte i den riksdekkende avisen el Periódico der han går til frontalangrep mot aktivister, menneskerettighetsforkjempere og andre som krever rettferdighet og oppreisning for ofrene av borgerkrigen. 

I 2013 ble Daniel Pascual Hernandez utsatt for et voldelig overfall av mennesker som mente han var roten til den sosiale uroen som preger landet. I etterkant av overfallet uttalte Pascual at angrepet mot ham var motivert av blant annet Mendez Ruiz avisspalte. Dette fikk Mendez Ruiz til å sette i gang en prosess som har ført til at Pascual nå må på tiltalebenken. At det er Mendez Ruiz som står bak anmeldelsen kan ikke sees som noe annet enn nok et forsøk på å kneble kritiske og alternativtenkende røster. 

Saken er dessverre ikke unik. Menneskerettighetssituasjonen i Guatemala er prekær, og situasjonen har blitt verre de siste årene. Menneskerettighetsforkjempere, aktivister, urfolk og småbønder opplever stadig å bli kriminalisert og rettsforfulgt i Guatemala, og det er en økning i politisk motivert fengsling. Det kan synes som at brudd på menneskerettighetene er det eneste språket styringsmaktene kjenner.

Latin-Amerikagruppene i Norge står sammen med CUC og andre folkelige bevegelser i Guatemala og Latin-Amerika om å fordømme disse angrepene, og krever respekt for internasjonalt anerkjente prinsipper for ytringsfrihet og organisasjonsfrihet.


Land