Ytringsfriheten i Honduras

Bekymringsbrev til Utenriksdepartementet.

 

Til Utenriksminister Børge Brende                                                                                                

Ytringsfriheten i Honduras

Den honduranske presten og radioakivisten Ismael Moreno Coto, bedre kjent som Padre Melo, mottok i 2015 Raftoprisen for sitt arbeid for å styrke menneskerettighetene og ytringsfriheten i et av verdens mest voldelige land. 

25. januar 2016 mottok solidaritetsmiljøet i Norge beskjed fra Padre Melo om at Radio Progreso har blitt nektet adgang til valget av femten Høyesterettdommere og andre offentlige begivenheter.

Radio Progreso er et uavhengig media som driver gravende journalistikk og risikerer livet for å ytre den informasjonen de har tilgang til. At de nå blir nektet tilgang til offentlige begivenheter er bare et av mange forsøk fra honduranske myndigheters side for å usynliggjøre deres arbeid.

Latin-Amerikagruppene i Norge er bekymret for situasjonen i Honduras. I likhet med Radio Progreso fordømmer vi dette angrepet på ytringsfriheten og retten til informasjon. Videre fordømmer vi det vi oppfatter som åpenbare represalier mot kritiske, autonome og selvstendige stemmer som kritiserer den sittende regjeringens politikk og praksis som korrupt og fritatt fra straffesystemet.

Vi har med glede notert at Norge har ambisjoner om «å være en ledende nasjon i arbeidet med å fremme ytringsfrihet og uavhengige medier», gjennom Strategien for ytringsfrihet og uavhengige medier i utenriks- og utviklingspolitikken (2016–2018).

I tråd med Utenriksdepartementets satsning håper vi de siste dagers hendelser i Honduras tas alvorlig. Vi oppfordrer utenriksdepartementet til å inngå bilateral dialog med honduranske myndigheter, både om den konkrete enkeltsakene, men også for det langsiktige arbeidet med ytringsfrihet i landet.  

Land