Argentina svinger mot høyre

Torsdag 10. desember tiltrer valgvinner Mauricio Macri presidentembetet i Argentina. Latin-Amerika tar dermed en sving tilbake mot høyre.

«Argentina og Venezuela er to økonomiske tungvektere i regionen og begge tar nå en markant sving mot høyre. Dreiningen har fått mange til å spørre om Latin Amerika er på vei inn i et paradigmeskift, El Fin del Ciclo Progresista. Etter tiår med venstre- og sentrumsdominans i regionen ser det ut til at regionen er på inn i en periode der den nyliberale ideologien etablerer seg på nytt. Den sosiale og økonomiske politikken til endringsregimene kan reverseres,» skriver Dave Watson, styremedlem av Latin-Amerikagruppene i Bergen.

«Mauricio Macris triumf i Argentina er dårlige nyheter for vanlige folks interesser. Gradvis vil Macri-regjeringen iverksette nyliberal politikk som bygger opp under kapitalistiske og tradisjonelle politiske strukturer, på bekostning av det sivilsamfunnet og arbeidere har brukt tiår på å bygge opp», skriver den argentinske grasrotbevegelsen Patria Grande i tidsskriftet Cambio. 

Ifølge Patria Grande skyldes regjeringsskiftet to fenomen: Kirchner-regjeringen har mistet sin popularitet som følge av interne motsetninger og endringer i den internasjonale økonomiske strukturen. Lokal og utenlandsk kapital har også presset på for økonomiske og politisk liberalisering.

Visepresidenten i Bolivia, Álvaro García Linera uttaler at Latin-Amerikas dilemma er at endringsprosessene må forankres eller at høyresiden vender tilbake til makten. Dette ser også ut til å bli tilfelle i Argentina. 

Land