Lopez dømt til 13 år i fengsel

Leopoldo Lopez ble torsdag dømt til over 13 år i fengsel for å ha stått bak kupplanen «La salida» og oppfordret til opptøyene i 2014.

Torsdag ble den venezuelanske opposisjonslederen, Leopoldo Lopez, dømt skyldig for å ha ledet an opptøyene i Venezuela i starten av 2014. Opptøyene førte til at 42 personer ble drept, flere hundre ble skadet og et tusentall arrestert.  I tillegg til å stå bak kupplanen "La salida" (utveien/avgangen), hvor demonstrantene ble oppfordret til å bli i gatene til regjeringen falt, inkluderer kjennelsen brannstiftelse, skade på offentlig eiendom og konspirasjon.

Lopez har siden februar 2014 opppholdt seg ved det militære fengselet Ramo Verde i Venezuela. Her vil han også sone sin straff. 

Reaksjonene har vært mange i etterkant av kjennelsen. EU erklærte at dommen var hard, mens Washington tok i enda litt mer og uttrykte at de var svært opprørt. Kritikerne i Venezuela mener dommen er politisk motivert og har forsøkt å mobilisere opposisjonen til nye opprør. Unasur, CELAC og ALBA har i sine respektive pressemeldinger uttrykt at de respekterer beslutningene som har blitt tatt av rettsmyndighetene i Venezuela. 

Venezuela fortsetter å være et polarisert land, mellom de som støtter regjeringen og kampen mot nyliberal politikk, og opposisjonen som hevder Maduro er autokratisk, inhabil og har mistet legitimitet. Media fremstiller Venezuela som et land i dyp økonomisk krise, hvor befolkningen må vente i timesvis for å få tak i varer som toalettpapir og brød. Opposisjonen skylder på for lite utenlandsk valuta, priskontroll og underskudd, mens regjeringen hevder det kommer av en økonomisk sabotasje fra privat sektor, finansspekulasjoner og smugling av varer til Colombia. 

Land