Fotograf og journalist fra Subversiones er trua på livet

Systematisk kontroll og trusler møter de som daglig jobber med å rapportere om undertrykkelsen i Mexico.

Mexico, DF. 1 september 2015.

Heriberto Paredes, fotojournalist og reporter fra det autonome kommunikasjonsbyrået Subversiones, ble trua på livet på ettermiddagen 31. August i Mexico by. Dette er den femte truslene mot journalisten og andre medlemmer av byrået siden mai 2015.

Jeg kjenner meg svært usikker. Det er helt umulig å ikke kjenne et snev av redsel og bekymring i slike situasjoner. Men det er definitivt mest sinne jeg kjenner. Fordi jeg først og fremst vil ha frihet til å gjøre jobben min, utrykke det jeg synes er nødvendig uten at det skal være en risiko for mitt liv eller mine arbeidskamerater”, sier Heriberto Parades i et intervju med ARTICULO 19.

Paredes kommenterer at han befant seg utenfor metrostasjonen, fire timer etter at han hadde forlatt møtet til nettverket #RompeElMiedo (bryt frykten) i kontorene til ARTICLE 19, da en person på rundt 50 år nærmet seg og sa til han ”Nå er du i problemer. Vi skal drepe deg.. Selv ikke penger kan løse dette.. du er så godt som død Cuatrovientos” (navnet Heriberto har brukt på sosiale medier fram til for noen dager siden). Mannen som kom med truslene hadde samtidig et objekt i bukselomma.

Den mexicanske staten og dens ulike tentakler fortsetter å true oss som vil si sannheten gjennom det vi reporterer og dokumenterer”. Legger Paredes til.

Journalisten fra Subversiones har den siste tida laget saker om tema relatert til sosiale bevegelser og fordypet seg i tema som vold og brudd på menneskerettigheter i delstater som Guerrero, Mexico, og Michoacan.

Truslene mot Parades kommer ikke alene. Den er en del av en serie trusler og direkte aggresjoner som har skjedd i løpet av dette året mot han og andre fra Subversiones. 15. mai, 7. og 13. juni ble Paredes truet på telefon. 2. juni mottok et annet medlem av Subversiones dødstrusler per telefon. Den 10. juni i år ble Paredes trakassert inne på den samme metrostasjonen hvor dødstruslene skjedd  31. august. Det er viktig å understreke at Subversiones er en del av nettverket #RompeElMiedo, en plattform som består av ulike frie media og kollektiver som beskytter og dokumenterer aggresjoner og brudd på menneskerettighetene.

I følge semesterrapporten til ARTICLE 19, ”Más violencia, más silencio” (mer vold, mer stillhet), er delstaten Mexico den føderale enheten med høyest antall aggresjoner mot journalister med 33 angrep registrert fra januar til juli i år. Det er også viktig å nevne at Mexico by, sammenlignet med resten av landet, ligger høyest på statistikken over frihetsberøvelse for journalister, med fem vilkårlige arrestasjoner i det første semesteret av 2015. I tillegg til dokumentasjonen av drapet på fotojournalisten Rubén Espinosa 31. juli 2015 i Mexico by, er det sju andre drapssaker av journalister registrert av ARTICLE 19 så langt i 2015.

ARTICLE 19 krever at autoritetene i det føderale distriktet (Mexico) garanterer sikkerheten for Heriberto Paredes og de andre medlemmene av Subversions

 

 

Land