Visepresident avgått etter korrupsjonsskandale

Etter to uker med massive protester, ble den guatemalske visepresidentens avgang annonsert. Visepresidenten er anklaget for å stå i sentrum av et omfattende korrupsjonsnettverk.

Natt til lørdag norsk tid annonserte presidenten av Guatemala visepresidentens avgang. FNs kommisjonen mot straffefrihet avslørte et omfattende korrupsjonsnettverk rundt visepresident Baldetti. Og etter to uker med massive folkelige protester, ble visepresidentens avgang annonsert. Med unntak av landets mange statskupp, er det første gang en (vise)president ikke sitter tiden ut.

Skandalen som fikk bobla til å sprekke

Korrupsjon har lenge herjet i Guatemala og landet har en straffefrihet på rundt 90 prosent. I 2006 ble FNs kommisjon mot straffefrihet CICIG opprettet. I løpet av 9 år har den avslørt og etterforsket omfattende ulovlige sikkerhetsstyrker, maktmisbruk, parallelle strukturer og korrupsjonsskandaler. Noe som har gjort kommisjonen upopulær blant politikere og den økonomiske eliten. Den sittende regjeringen gav derfor tydelig uttrykk for at CICIGs mandat ikke ville bli fornyet i 2015.

Men så kom skandalen. Påtalemyndighetene og CICIG utførte en etterforskning og avslørte omfattende korrupsjon og et nettverk av svindel styrt fra visepresidentens kontor, og med koblinger til høyesterett. Nyheten førte til at folk tok til gatene, og i over to uker har Guatemala vært vitne til massive protester.

Masse-protester

Den første aksjonen, lørdag 25.april, krevde presidentduoens avgang. Titusener tok til gatene, og ble der. Folk protesterte i flere dager, noen lenket seg til kongressen og sinnet kokte. Det ble organisert demonstrasjoner over hele landet, og skandalen har skapt reaksjoner i alle Guatemalas miljøer, uavhengig av geografisk, organisatorisk eller ideologisk tilhørighet. Den urbane middelklassen har også har tatt til gatene, og dette er historisk i et land preget av dyptstikkende sosial konflikt mellom den fattige rurale befolkningen og de mere velstående guatemalere som lever i byene.

Guatemala er et samfunn med svake institusjoner og mistilliten til myndighetene, media, og private aktører er stor blant guatemalanere. Frustrasjonen i samfunnet gjenspeiles i en økende mistro til demokratiet. Mens 50 prosent av befolkningen i 1996 mente at demokrati var å foretrekke fremfor diktatur, mente bare 41 prosent av befolkningen det samme i 2013. Misnøyen blant guatemalanere gjelder også økonomi, fordeling av rikdom i landet, rettssystem, politiske partier og privatisering av offentlige tjenester

Oppsigelsen

President Perez Molina annonserte Baldtettis oppsigelse fredag formiddag guatemalsk-tid. Han understreket ettertrykkelig at avgjørelsen ikke var et resultat av protestene eller noe annet politisk press, og kun er et ønske om å sikre en uavhengig og korrekt etterforskning. Med det uttrykte han en tydelig interesse for at protestene skal avta. Tiden vil vise om de folkelige protesten faller til ro, enn så lenge sitter det en mann igjen på toppen.  

 

Marianne Gulli
Land