Kvinnedagen!

I anledning 8. mars og kvinnedagen retter våre kvinnelige compas i MST søkelyse mot konsekvensene av genmodifisert eukalyptus. Over 1000 kvinner okkuperer nå en av fabrikkene til gigantselskapet Suzano. Et selskap hvor oljefondet har investert over 180 millioner kroner.

I går ble det avholdt et møte med den nasjonale bioteknologiske komiteen (CTNBio), initiert av selskapet Suzano. På agendaen sto lovliggjøringen av tre genmodifiserte planter i Brasil: to typer mais og eukalyptus. Møtet ble avbrutt etter at nesten 300 bønder organisert av Via Campsina okkuperte det, og voteringen blir utsatt til første halvdel av april.

5. mars 2015, klokken 14.07, okkuperte ytterligere 1000 MST-kvinner selskapet Suzano, nærmere bestemt fabrikken til underselskapet FuturaGene Brasil Tecnologia Ltda, i kommunen Itapetininga i delstaten São Paulo. Stedet som ble okkupert er der hvor testene av genmodifisert eukalyptus, kjent som H421, blir utført. Kvinnedagen markeres her ved å sette fokus på hvilke miljømessige, sosiale og helsemessige konsekvenser utviklingen av genmodifisert eukalyptus kan medføre.

"Føre var-prinsippet blir alltid ignorert av CTNBio. De aller fleste medlemmene er i favør av forretningsinteressene til de store multinasjonale selskapene, på bekostning av miljømessige, sosiale og offentlig helsekonsekvenser ", sier Atiliana Brunetto, medlem av Landsstyret til MST.

Brunetto mener at det å godkjenne nye genmodifiserte planter alltid innebærer en økt bruk av sprøytemidler i landbruket.

«Brasil har siden 2009 vært den størst konsumenten av sprøytemidler på verdensbasis. En undersøkelse utført av Universitet i Brasilia konkluderte nylig med at 30 % av maten brasilianerne spiser er uegnet som mat på grunn av de høye sprøytemiddelnivåene,» avslutter Brunetto.

"Hvis genmodifisering av eukalyptus blir godkjent av komiteen, slik som Suzano ber om, vil eukalyptus redusere sin syklus fra seks-sju år til bare fire år. Vannforbruket vil øke med 25 til 30 liter / dag per eukalyptusplantet sammenlignet med i dag. Faren for grønne ørkener øker i takt med denne utviklingen," sa Catiane Cinelli, et medlem av Bevegelsen for kvinnelige bøndner. 

Selskapet Suzano er en av verdens største leverandører av papir- og cellulose-produkter. Papirgiganten eier den såkalte grønne ørkenen som etterlater jorda brakk, ødelegger det biologiske mangfoldet og tvinger småbønder til storbyen. Selskapet har store plantasjer med eukalyptus, og bare i delstaten Maranhão dekker plantasjene 800 kvadratkilometer, et område som er nesten dobbelt så stort som hele Oslo kommune. Statens Pensjonsfond Utland har investert 181 millioner kroner i selskapet.

I tradisjons tro arrangerer LAG 8. mars-frokost på solidaritetshuset før vi går samlet til markeringen på Eidsvolls plass. Bare husk å meld deg på vårt facebook-event hvis du ønsker frokost, så er vi sikre på at det er mat nok til alle.

Land