Fotball, strand og sex, takk!

Forventingene er skyhøye når Mexico møter Brasil i dag. Kampen ble utsolgt på kort tid og hotellene er fulle i en av VMs mest populære byer; Fortaleza. Det er ikke bare fotball som står i fokus her. Strand og sex er to viktige faktorer som tiltrekker turister og fotballfans til byen.

«Rødt kort til dem som behandler kvinner som en slagsobjekt». Det internasjonale nettverket Marcha Mundial das Mulheres (MMM) – Verdens kvinnemarsj informerer om problemet handel med kvinner og prostitusjon i forkant og under fotball VM i Brasil. Da Tyskland arrangerte samme mesterskap i 2006 kom uttalelsen: «Football and sex belong together» fra en tysk advokat, ansvarlig for et 3000 meter langt bordell i Berlin. Bordellet åpnet i forkant av fotball VM, strategisk plassert ved siden av Tysklands største stadion, med kapasitet for 650 kunder samtidig. 

Det er urovekkende lite oppmerksomhet rundt nettopp prostitusjon og ulovlig kjøp og salg av kvinner, mange mindreårige, under mesterkskapet i Brasil. Det er to årsaker til det ifølge Sarah Luiza Souza Moreira fra MMM. Det er ulovlig å organisere kjøp og salg av sex i Brasil, dermed foregår det meste under jorda. Det er derfor ikke mulig å se store spektakulære bordeller slik som tilfellet var i Tyskland. Den andre årsaken Moreira peker på er at deter  så og si umulig å få en oversikt over hvor omfattende problemet er og hvor mye det øker under VM. Konklusjonen er likevel klar: Dette er et omfattende og stort problem.

Byggeplasser og «kvinnehus»

Brasil regnes som verdens nest verste land, etter Thailand, når det kommer til handel med mennesker og prostitusjon av barn. Problemet er relatert til fattigdom, et skjevt fordelt samfunn, og marginaliseringen av store deler av befolkningen. I tillegg kommer enda en faktor: «Brasilianske kvinner, og da spesielt de fra nordøst områdene i Brasil, er kjent for å være vakre og ekstra attraktive» forteller Moreira som selv er fra Fortaleza. Byene det ropes et ekstra varsko om (Natal, Salvador og Fortaleza) ligger alle i nordøst-regionen i Brasil. Det er hovedsaklig hit sex-turismen går ellers i året, nå forsterket av VM, både i forkant og under arrangerentet. «Det finnes det vi kan kalle kvinnemenyer på restauranter og hoteller i VM-byene, hvor vi vet det foregår organisert handel med sex», forteller Moreira.

Problemet med prostitusjon økte i takt med byggingen av stadioner til VM. Busslaster med arbeidere har blitt transportert ut og inn av ulike delstater for å jobbe på spreng for å få ferdig 12 bygg i «FIFA-standard». Med lange opphold på byggeplasser, langt fra egen familie, med få muligheter til aktiviteter, kommer behovet for sex. I fjor var menneskerettighetsaktivisten Dalete Soares de Souza med på å oppdage et "kvinnehus" i VM-byen Cuiabá. «Kvinnene kom fra nordøst-regionen i Brasil og ble fraktet til innlandet i Cuiabá for å underholde arbeiderne». Dette er ikke unikt for Cuiabá. Flere brasilianske organisasjoner har forsøkt å sette fokus på dette problemet i forkant av VM. MMM har jobbet med problematikken over lengre tid og relaterer byggeprosjekter til prostitusjon. I 2012 aksjonerte de mot Den Nasjonale Banken for Utvikling (BNDES) som finansierer store infrastukturporsjekter i Brasil som vannkraft og dammer. «Konsentrasjonen av arbeidere i små samfunn på grunn av byggeprosjekter favoriserer prostitusjon og degraderingen av kvinner», forklarte MMMs talsperson Tica Moreno om aksjonen.

Gabriela-loven

I forkant av VM ble flere lovendringer lagt fram for kongressen i Brasil. Flere av dem kom fra FIFA for at VM og fotballen skulle få best mulige vilkår. Et lovforslag kom fra politikeren Jean Wyllys fra partiet PSOL. Loven, kjent som Gabriela loven for prostitusjon, er oppkalt etter Brasils mest kjente prostituerte, Gabriela Leite. Forslaget fra PSOL skulle åpne muligheten for organisert salg og kjøp, noe som i dag er kriminalisert i Brasil i motsetning til det som blir sett på som et individuelt salg og en individuell avgjørelse. Lovforslaget møtte mye motstand og skapte diskusjon i kongressen. PSOL hevdet loven ville beskytte kvinner ved å gjøre arbeidet mer regulert og sikre kvinnenes rettigheter. Motargumentene gikk på at med en slik lov ville man si ja til prostitusjon og øke problemet og ikke minst profitten. Til slutt ble den ikke vedtatt og drømmen om gigantiske bordeller i «Berlin-stil» ble ikke realisert.

Det blir sannsynligvis en stor fest både i forkant og etter kampen mellom Brasil og Mexico i Fortaleza. Lite tyder på at de røde korta skal bli delt ut utenfor stadionen på tross av grov utbytting og skittent spill. 

Ingrid Fadnes, i São Paulo for Brassespark med bismak
Land