Arbeiderstyrt bedrift truet

Etter elleve års vellykket selvstyre, står arbeiderne på Argentinas mest kjente selvstyrte bedrift, Hotel Bauen, overfor en trussel om permanent utkastelse fra neste uke.

 

Hotel Bauen er et av de mest kjente arbeiderstyrte foretakene i Argentina (på spansk: Empresa recuperada por sus trabajadores). Eierne tømte hotellet for verdier og stengte det under den økonomiske krisen i Argentina i 2001. I mars 2003, mer enn et år etter konkursen, gikk en gruppe tidligere arbeidere inn igjen i hotellet og gjenopptok driften. Siden det har de gjort betydelige investeringer for å reparere hotellet, og skapt 130 arbeidsplasser.

 

Det 20 etasjer høye hotellet i sentrum av Buenos Aires var en gang var et symbol på korrupsjon og Argentinas blodige diktatur i perioden 1976 til 1983. Nå har det blitt en møteplass for sosiale bevegelser, fagforeninger og arbeidstakerorganisasjoner. I løpet av det siste tiåret har hotellet vært vertskapet for hundrevis av organisere konferanser og debatter , samt akademiske og kulturelle arrangementer.

 

Hotel Bauen ble bygget i forberedelsene til fotball-VM i 1978 og finansiert med lån fra Argentinas statsbank (BANADE). Dette lånet ble aldri betalt. På grunn av denne utestående gjelden, kunne staten ha valgt å gjennopprette hotellet som arbeidernes eiendom. Etter krisen i 2001, og de mange påfølgende arbeiderokkupasjonene, har det kommet lover som åpner for denne muligheten.

 

- Arbeiderne, sammen med mange sosiale organisasjoner, forplikter seg til å motsette seg utkastelsen, i håp om å finne en annen løsning, sier Andrés Ruggeri, talsperson for arbeiderne.

 

Han håper på en løsning som anerkjenner arbeidet og investeringene som arbeiderne har lagt ned i hotellet, i tillegg til den sosiale, økonomiske og kulturelle symbolverdien som den selvstyrte bedriften har.

 

- Vi frykter at staten i stedet skal gi etter for korrupte forretningsfolk, som var delaktige i militærdiktaturet, utdyper Ruggeri.

 

Arbeiderne på Hotel Bauen har anket dommen, men de har blitt avvist på alle nivåer i den argentinske rettssystemet. Retten fornyet utkastelsesbegjæringen på 11-års-dagen for gjennomrettelsen av hotellet, den 21. mars i år.

 

15. og 16. april ber arbeiderne på Hotel Bauen om internasjonal solidaritet. Hvis du ønsker å støtte arbeiderne, kan du skrive under her, eller sende en e-post med en støtteerklæring hit.

 

Julia Loge
Land
Tags