Guatemalas rettsapparat i krise

Statsadvokaten som satte fart på straffeforfølgelse av ansvarlige for grove krigsforbrytelser i Guatemala, Claudia Paz y Paz,har blitt svært upopulær. Nå må hun trolig gå av.

Claudia Paz y Paz er statsadvokaten som i løpet av kort tid satte fart på rettsprosesser og straffeforfølgelse av fire eksmilitære ansvarlig for grove krigsforbrytelser i Guatemala. Det har gjort henne svært upopulær blant landets militære og økonomiske maktelite. Nå må hun trolig gå av, syv måneder før fireårsperioden går ut i desember i år.

Den mest profilerte prosessen Paz y Paz fikk satt i gang var rettssaken mot eks-diktator Efrain Rios Montt. Den 10. mai 2013 ble han dømt til 80 års fengsel for å ha stått bak flere massakrer av til sammen 1771 menn, kvinner og barn fra urfolksgruppen Maya Ixil da han var president i militærregjeringen mellom 1982 og 1983. Perioden hvor Ríos Montt regjerte regnes for å være den blodigste av den 36 år lange borgerkrigen, der til sammen 200 000 ble drept, 45 000 bortført og 1,5 million drevet på flukt. De fleste var urfolk.

For første gang i historien ble et tidligere statsoverhode dømt for folkemord i en nasjonal domstol, en prosess som Paz y Paz har fått store deler av æren for å sette fart på i sin periode som statsadvokat. Saken var historisk.

Men det er ikke problemfritt å gå hardt ut mot eks-militære krigsforbrytere og deres støttespillere i Guatemala. 10 dager etter at dommer Yasmin Barrios fikk landets maktelite til å skjelve da hun leste opp den historiske dommen i Høyesterett, annullerte Grunnlovsretten den samme avgjørelsen. Nå skal den samme domstolen avgjøre om det finnes grunnlag for å innvilge amnesti slik at Rios Montt går fri, selv om det kommer klart frem i loven at den ikke gjelder for grove krigsforbrytelser slik som folkemord og tvangsbortføring.

”Strategien til de tiltalte har alltid vært å forhindre rettsakens gang, ikke å vinne, fordi det er ingen tvil om at de er skyldige”, uttaler talsperson for CALDH (Centro de Accion Legal de Derechos Humanos), organisasjonen som sammen med ofrene har ført saken mot eks-generalene.

Flere røster hevder nå at det er de samme kreftene som står bak ønsket om å fjerne Paz y Paz fra en posisjon der hun har forsøkt å bekjempe den utbredte korrupsjonen og straffefriheten som regjerer i Guatemala. Det var advokaten Ricardo Sagastume som la inn klagen framfor Grunnlovsretten med krav om at perioden Paz y Paz må ta slutt i mai. Han kan knyttes til minst to av sektorene som føler seg sterkt presset av det arbeidet Paz y Paz har stått for, nemlig de eksmilitære, representert gjennom Avemilgua (Asociacion de Veteranos Militares de Guatemala) og den økonomiske eliten CACIF (Comitè Coordinador de Asociaciones Agrìcolas, Comerciales, Industriales y Financieras).

Claudia Paz y Paz mente hun hadde tilstrekkelige argumenter for å kunne fortsette ut hele perioden sin, men denne argumentasjonen ble avvist av Grunnlovsretten som behandler saken. Mange er bekymret for at landets rettssystem vil oppleve en klar tilbakegang uten Paz y Paz som statsadvokat, da det fryktes at krigsforbrytere vil gå fri, mens menneskerettighetsforkjempere kriminaliseres i større grad enn før.

“Problemet med at de ønsker å kvitte seg med statsadvokaten Claudia Paz y Paz så fort som mulig er at det vil slukke et av de få lysene som viser oss lys i enden av tunnelen”, skriver Juan Carlos Lemus, skribent i avisa Prensa Libre.

Bildet er tatt av Kirsten Mellin-Olsen. Til venstre står aktivisten og rettighetsforkjemperen Rosalina Tuyuc, Claudia Paz y Paz til høyre.

Si nei til straffefrihet og korrupsjon, og skriv under på Avvaz-kampanjene:

Til støtte for Claudia Paz y Paz

Nei til amnesti for folkemord

Eva Maria Fjellheim
Land
Tags