Opprop for pressefrihet i Mexico

Mexico er et av verdens farligste land for journalister. Journalister blir drept, urettmessig fengslet og utsatt for grove folkerettslige brudd.

Det autonome kommunikasjonsbyrået SubVersiones krever nå økt sikkerhet og beskyttelse for journalister og aktivister i Mexico. Dette etter at tre journalister ble vilkårlig arrestert under demonstrasjonene i Mexico City søndag 1. september. Flere sivilsamfunnsorganisasjoner og enkeltpersoner har sluttet seg til oppropet, og Latin-Amerikagruppene i Norge varsler bekymring for de stadig forverrede forholdene overfor journalister i Mexico.

Under demonstrasjonen i Mexico City 1. september ble tre journalister pågrepet mens de var til stede for å rapportere hendelsen. En av de fengslede, fotograf Gustavo Ruiz fra SubVersiones, klarte å gjøre et videopptak idet han ble arrestert. Det fremstår som et uomtvistelig bevis på at han ble utsatt for en vilkårlige og urettmessig arrestasjon. Den overdrevne og brutale politiaksjonen under demonstrasjonen er samtidig et klart brudd på ytringsfriheten; både retten til å protestere, men også retten til å informere og bli informert.

Videoen er tilgjengelig på nettet: http://vimeo.com/73590423

Tross løfter om økt rettssikkerhet for journalister, har utviklingen gått i motsatt retning under nåværende president Enrique Peña Nieto. Dette har skapt et informasjonsbilde med gjennomgående selvsensur og innskrenket pressefrihet, og mange nyhetsmedier har måtte avvikles i frykt for voldelige represalier.

I denne konteksten krever SubVersiones respekt og garanti for utøvelse av ytringsfriheten. Disse kravene stilles til regjeringen og tilhørende myndigheter:

  • Umiddelbar løslatelse av våre kamerater – journalister fra de uavhengige mediene, samt garanti for den fysiske, psykiske og emosjonelle sikkerheten til Estela Morales (Regeneración Radio), Pável Primo Noriega (Multimedios Cronopios) y Gustavo Ruíz (Agencia SubVersiones), og alle de andre personene som ble vilkårlig fengslet 1. september.
  • At man garanterer for rettsikkerheten til de vilkårlige fengslede og at de skal bli ansett som uskyldige frem til det motsatte er bevist.
  • At man setter en stopp for alle trusler, trakassering og skremsler mot journalister og borgere som på fredelig vis demonstrerer og krever sine rettigheter.

Latin-Amerikagruppene i Norge har signert oppropet og oppfordrer den meksikanske regjeringen til å gjøre sikkerheten og beskyttelse av journalister i Mexico til en prioritet.

For mer informasjon og signering av SubVersiones opprop: http://subversiones.org/archivos/12275

Ann Susanne Kulasingam
Land
Tags