ALBA-TV: Medieintegrasjon fra grasrota

Fortellingen om et folkelig medienettverk som gir stemme til lokale tv-stasjoner og grasrotbevegelser i Latin-Amerika og Karibien.

I desember 2006 ble "Den første internasjonale kongress om sosialismens fremme gjennom media" avholdt i Caracas. Behovet for å skape et folkelig medienettverk som gir stemme til lokale tv-stasjoner og grasrotbevegelser i Latin-Amerika og Karibien kom til syne. 

Året etter møttes kringkastere fra forskjellige steder på kontinentet igjen, og la fram forslag til retningslinjer for et nytt prosjekt: Ønsket bak ALBA-tv er å skape en ny og sosialistisk mediemodell, som står i motsetningsforhold til dagens dominerende modell. Ifølge retningslinjene er dette en oppgave som ikke kan delegeres bort, men «som må løses av arbeiderne, av bøndene, av urfolk, av de undertrykte selv, fordi det i denne modellen ikke kan finnes mellommenn». ALBA-tv skal «basere seg på formidling fra og for folket, samt på en mediemodell som kjemper mot kapitalistiske verdier. Denne formidlingen skal samtidig innbefatte oppbyggingen av et alternativ for folket.»

Mål om egen TV-stasjon

I dag er ALBA-tv en del av et større nettverk for lokalkringkastere i Venezuela. I Caracas jobber et arbeidslag med å utvikle stadig mer og bedre innhold, samtidig som de forsøker å styrke båndene mellom grasrotbevegelser og -media. De har tre handlingsprinsipper: Produksjon, opplæring og formidling. I skrivende stund har ALBA-tv en daglig nyhetssending som kringkastes på den offentlige kanalen Vive TV, og videresendes på mange lokale tv-stasjoner både i Venezuela og i andre amerikanske land. ALBA-tv har også medvirket i produksjonen av flere dokumentarfilmer, blant annet om kuppet i Honduras og kuppforsøket i Ecuador. I 2012 samarbeidet ALBA-tv med MSTs internasjonale solidaritetsbrigade om å dokumentere palestinernes motstand mot israelske angrep i dokumentaren «Vía Palestina».

Det forventes at man i løpet av de kommende månedene vil kunne realisere planene om en egen tv-stasjon ved å inkludere ALBA-tv i prosjektet "Televisión Digital Abierta", som ble satt i gang av den bolivarianske regjeringen i februar i år.

ALBA-tv driver også en nettside (www.albatv.org). Her sprer man i tillegg til de daglige tv-sendingene, nyheter i tekstformat samt andre produksjoner.

Et nytt medieparadigme skapes

ALBA-tv står fram som en ny og alternativ måte å forstå media på i møte med gigantiske private medier. ALBA-tv ønsker å fremme formidling basert på folkelig deltakelse, sette dagsorden i samspill med de sosiale bevegelsene, og være et medium som lever både av og for folkets kamp.

Siden de første møtene i 2006, holdes følgende forestilling fremdeles i hevd: «Sendingene til ALBA-tv skal lages av lokale kringkastere og sosiale bevegelser. Disse gis fullstendig frihet når det gjelder tematikk og innhold, men innholdet kan ikke være rasistisk, kjønnsdiskriminerende, fremmedfiendtlig eller homofobt. Det må dessuten samsvare med ALBA-tvs hovedprinsipper: antiimperialisme og regional integrasjon.» ALBA-tv skal gi rom for dannelsen av en deltakende og revolusjonær estetikk, som gjenspeiler identiteten til og mangfoldet blant våre latinamerikanske folk.

I samme ånd går man også til frontalangrep mot det kapitalistiske medieparadigmet. Dette gjelder blant andre den spanske avisen El País, som i begynnelsen av året publiserte et falskt fotografi som viste en døende Chávez i sykehussengen. Bildet utløste en erklæring om de ulike paradigmene som står mot hverandre i det politiske mediebildet:

Teksten, som er utarbeidet av ALBA-tv og signert av mange hundre personer og organisasjoner, har følgende å si om dagens medievirkelighet: "Den borgerlige pressens fall, tydeliggjort ved episoder som den i El País, må inspirere oss i dannelsen av flere og bedre kommunikasjonsverktøy som er i stand til å overvinne det kapitalistiske kommunikasjonsparadigmet, som, om enn i krise, fremdeles er hegemonisk." 

Vite mer? Siste nummer av tidsskriftet LatinAmerika har media og ytringsfrihet som tema, og LAG sin bok fra 2012 tar for seg flere latinamerikanske løsninger. Du finner begge i våre publikasjoner!


Kollektivet ALBA-tv
Tags