Stortingsmelding om fordeling

Stortinget startet i dag sin behandling av stortingsmelding 25 om rettferdig fordeling i utviklingspolitikken. LAG har kommet med muntlig og skriftlig høringsinnspill.

Stortingsmelding 25:2013 Dele for å skape, om fordeling i utviklingspolitikken, representerer et brudd med ideen om at økonomisk vekst fører til utvikling, og viser en positiv dreining i Norges forståelse av utviklingspolitikk: I Latin-Amerika som resten av verden er fordeling både et middel og et mål for utvikling.

Flere land i Sør-Amerika har vist fremgang på fordeling de siste årene, noe som tas grundig opp i meldinga, som trekker frem Latin-Amerika som den eneste regionen som har fått bedre fordeling i de fleste land de siste ti årene. Dette har LAG dokumentert godt i rapporten Velferdsvekst i krisetider. LAG er derfor i hovedsak positive til stortingsmeldinga, og ønsker den velkommen som den viktigste meldinga om utviklingspolitikk det siste tiåret.

LAG er også positive til at Norge vil samarbeide tettere med CELAC, organisasjonen av latinamerikanske og karibiske stater, som representerer en løsrivelse fra den USA-dominerte Organisasjonen for Amerikanske Stater (OAS), som tidligere har vært den viktigste regionale institusjonen. 

På et punkt er allikevel meldinga en fullstendig skivebom, nemlig landbrukspolitikken: Latin-Amerika trekkes frem som en suksesshistorie når det kommer til landbruk på grunn av den økonomiske veksten i sektoren de siste 60 årene. I latinamerikansk kontekst har produktivitetsveksten ført til jordkonsentrasjon snarere enn fordeling av jord, inntekt og ressursfordeling, noe meldinga ikke tar inn over seg.

LAGs høringssvar til meldinga kan du laste ned i PDF i den røde boksen til høyre.

Les hele stortingsmeldinga her.