Avbrutt rettsoppgjør etter folkemord

Tidligere president og general Rios Montt er tiltalt for folkemord i Guatemala. Rettssaken som har pågått de siste ukene ble i går utsatt på ubestemt tid.

image.php?id=13403Fra en markering tidligere under rettssaken mot Rios Montt. På et teppe av furunåler la etterkommere etter krigens ofre ned bilder og tente lys for å minnes de døde. Foto: Anne Håskoll-Haugen

Det er ikke overraskende, men svært trist og bekymringsverdig at rettssaken mot Efrain Rios Montt og Rodriguez Sanches nå er utsatt på ubestemt tid. For alle som har fulgt rettssaken er bevismengden overbevisende. Saken gjelder folkemordet mot 1771 mennesker fra urfolksgruppen Maya-Ixil i perioden 1982-1983. Dette er kun en av fire åpne saker som har blitt reist mot Rios Montt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Rodriguez Sánchez var sjef for etterretningsbyrået G-2 i samme periode, og er tiltalt på lik linje med Rios Montt som var president.

 

Også sittende president, Otto Perez, er blitt knyttet til folkemordet i løpet av rettssaken. Det er nå sterke krefter som bruker alle tilgjengelige midler for å undergrave bevisene som har kommet frem i rettssaken og forstyrre rettsgangen. Gårsdagens utsettelse av rettssaken gjør det uklart hva som skjer videre. Montts forsvarere lyktes i å utsette en dom også for et år siden, og det ser ut som de forsøker å hale ut prosessen i det uendelige.

 

Ofrene for borgerkrigen har kjempet en lang kamp for et oppgjør med overgrepene. De som var ansvarlige for overgrepene har i over 30 år hatt straffefrihet, noe som er en ekstrem påkjenning for de berørte.

 

Fredsavtalen som Norge var med og fremforhandlet var i realiteten en våpenhvile. Den sosiale urettferdigheten som var grunnlag for krigen er aldri blitt ryddet opp i. Situasjonen i Guatemala i dag er fortsatt preget av vold og undertrykkelse av sivil motstand, og det har aldri vært et reelt oppgjør med de ansvarlige etter krigen. 

Land
Tags