Oppretthold ambassaden i Caracas!

UD vil legge ned ambassaden i Caracas. LAG oppfordrer den rødgrønne regjering til å støtte velferdsstater i Latin-Amerika - ambassaden må opprettholdes.

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) mottok med stor bekymring og overraskelse meldingen om at den norske ambassaden i Caracas vurderes nedlagt av Utenriksdepartementet. Hovedargumentene for nedleggingen er slik vi forstår det at ambassaden i Bogota (UD) skal gjenreises og at sikkerhetssituasjonen i Venezuela anses som utfordrende.

 

LAG ser positivt på UD sin beslutning om å gjenreise ambassaden i Bogota, men vi stiller oss kritiske og spørrende til at de to representasjonene stilles opp mot hverandre. Norge har tidligere hatt tilstedeværelse i både Caracas og Bogota og det bør vi fortsette med. 


Venezuela er et meget viktig land i Latin-Amerika, en ledende pådriver for regional integrering og progressiv utvikling. De venezuelanske myndighetene er blant annet initiativtakere til de mellomstatlige organisasjonene UNASUR (Unión de Naciones Suramericanas) og CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños) som har bidratt til politisk og økonomisk samarbeid i regionen. Den regionale integreringen og oppbygging av regionale institusjoner som Banco del Sur, ALBA, Telesur og Mercosur (Venezuela er medlem av alle) har uten tvil bidratt til stabilitet og fred i Latin-Amerika.

 

Venezuela har vært banebrytende når det gjelder rettferdig fordeling av ressurser, fattigdomsbekjempelse, og offentlige helsetjenester og utdanning. Venezuela er derfor et av få land som kommer til å oppfylle FNs tusenårsmål innen 2015. Soria Moria erklæringen og den kommende fordelingsmeldingen tatt i betraktning, ser vi Venezuela som et svært aktuelt samarbeidsland for Norge og den rød-grønne regjering.

 

Nedlegging av ambassaden vil bli tolket som en geopolitisk handling og sende negative signal til omfordelingsprosjektet i Venezuela og andre progressive land i regionen. Vi oppfordrer den rødgrønne regjering til å støtte opp om utviklingen av velferdsstater i Latin-Amerika og anmoder utenriksministeren om å opprettholde ambassaden i Caracas.

Heidi Lundeberg
Land