Utfordrer kuppmakerne

I Honduras har motstandsfronten mot kuppet begynt marsjen mot valget neste år. Klassekampen har intervjuet Betty Matamoros og Carlos Amador.

Betty Matamoros er internasjonal talsperson for den internasjonale fronten mot statskuppet i Honduras. Sammen med miljøaktivisten Carlos Amador, som kjemper mot gruveselskapet GoldCorps ødeleggende virksomhet i Valle Siria (Siriadalen) gjestet de Norge under globaliseringskonferansen. 

Klassekampen har intervjuet dem begge om veien mot valget neste år, kriminalisering av aktivister, politiske drap og menneskerettighetsbrudd. Hele intervjuet kan du lese i vedlegget.

Frihandelsavtale

Under besøket i Norge hadde Amador og Matamoros møter med miljøverndepartementet og utenriksdepartementet for å snakke om frihandelsavtalen Norge forhandler med fire mellomamerikanske land gjennom EFTA, deriblant Honduras.

Beskjeden fra de to er klar: En frihandelsavtale mellom Mellom-Amerika og EFTA vil ytterligere underbygge de skeive maktforholdene, og virke ødeleggende på landet i tillegg til å legitimere en regjering sivilsamfunnet i Honduras ser på som illegitim.

LAG  med flere organisasjoner har skrevet et åpent brev til nærings- og handelsminister Trond Giske som ber Norge om å avslutte forhandlingene med Honduras. 

Oljefondet i GoldCorp

De hadde også møter med Oljefondets etikkråd om Norges investeringer i helseskadelig og miljøødeleggende gruvedrift i Valle Siria, og med organisasjoner som jobber for å få oljefondet til å trekke investeringene sine fra GoldCorp på grunn av virksomheten deres som har ekstreme konsekvenser for folk og miljø i flere land.

Brita Brekke
Land