Venezuelas Folk har Talt!

Chavez vant presidentvalget i Venezuela og den sosiale omfordelinga kan fortsette.

Opposisjonens kandidat i Venezuela Henrique Capriles Radonski presenterte seg som «El candidato de la Unidad» - Enhetskandidat. Han spilte på påstanden om at presidenten, Hugo Chávez, har polarisert landet, at han er bare president for en del av befolkning, de fattige, mens Capriles skulle være president for alle venezuelanere. I intervjuer under valgkampanjen sa han at han ønsket å styre landet som en mor styrer sitt hjem, han skal bry seg om hele familien, behandle alle likt, men selvfølgelig, gi ekstra oppmerksomhet til de svakeste. Dette er det nærmeste Capriles kom en ideologisk deklarasjon. Med andre ord: overdådig og innholdsfattig demagogi.

Hvem har polarisert Venezuela?

Ana Elisa Osorio, medlem av nasjonalstyret til regjeringsparti PSUV svarte elegant på tiltalen: «Venezuela har alltid vært polarisert. Problemet er at den ene parten har alltid vært usynlig; folket. Men i dag har de blitt gjort synlig, og de øver stadig mer kontroll over maktapparatet. Klassekamp og skillet mellom de som har og de som aldri har hatt, de historisk ekskluderte, eksisterer fremdeles. Men forskjellen i dag er at de fattige har stilt krav, og er bevisst på at et rettferdig samfunn er under oppbygging.» Dette ble bekreftet søndag 7. oktober, da President Hugo Chávez ble gjenvalgt som landets president. Med 54% av stemmene, 10% mer en motkandidat Capriles, og 81% deltagelse har folket gitt et kontant NEI til oligarkiet og USAs intervensjonspolitikk i Latin-Amerika, og ja til seks år til med den «Bolivarianske revolusjon».

The End of History?

Valget er historisk, og ikke bare for Venezuela. Mens resten av verden følger den såkalte «Washington Konsensus» og utsetter befolkningen sin for ekstrem nyliberal innstrammingspolitikk, arbeidsledighet, elendighet og fattigdom, går en gruppe latinamerikanske land, ledet av Venezuela, i motsatt retning. Valget i Venezuela har vist at Francis Fukuyama tok feil da han sa vi hadde nådd «the end of history» for over 20 år siden, og at de som preker at det ikke finnes noe alternativ bør ta vekk skylappene. Disse landene viser at det er et alternativ - det er mange alternativer!

Tiden er inne for at verdenssamfunnet slutter med den skammelige heksejakten, ledet av USA, på alle forsøk til å finne en mer inkluderende og rettferdig modell for utvikling. En modell som plasserer vanlige mennesker i sentrum, og ikke de økonomiske interessene til et lite mindretall.

Og ikke minst er det på tide at internasjonale medier innrømmer at de har tatt grundig feil: deres forsøk på å knekke et unikt eksperiment for å skape, opprettholde og videreføre sosiale tiltak og bygge et inkluderende, og deltagende demokratisk samfunn, har ikke lyktes.

Venezuelas befolkning har talt! Nå må resten av verdenssamfunn rekke ut ei hånd og gi dem den respekt og støtte de trenger til å videreføre dette unike eksperiment i fred og ro, uten utenlandsk intervensjon.

Se reportasjen fra Telesur her: http://www.telesurtv.net/articulos/2012/10/07/cne-con-53-de-los-votos-chavez-es-reelecto-en-venezuela-2357.html

 

 

Dave Watson
Land