Pressemelding Kupp Paraguay

Latinamerikanske land fordømmer kuppet i Paraguay - Unasur bekymret for dommen i riksrettssaken mot Paraguays president

Latin-Amerikagruppene i Norge ser med bekymring på utviklingen i Paraguay, hvor den demokratisk valgte presidenten, Fernando Lugo, ble utsatt for et kupp, ifølge regjeringen selv og en rekke andre latinamerikanske land. 

President Lugo ble stilt for riksrett av Nasjonalforsamlingen fredag kveld norsk tid, for "mislighold av embete“ i forbindelse med blant annet en konfilkt mellom bønder og politi 15. juni i år. Både ALBA og regjeringen til Lugo mener at anklagene er grunnløse, eller i beste fall basert på indisier. President Lugo får støtte fra blant annet De søramerikanske lands union (UNASUR) og Den bolivarianske alliansen for Amerika (ALBA).

Nasjonalforsamlingen kom med anklagen natt til torsdag og vedtaket ga Lugo mindre enn 24 timer til å forberede et forsvar. Regjeringen kaller riksrettssaken “et grunnlovsstridig parlamentarisk kupp", styrt av opposisjonen, hovedsakelig aktører fra Partido Colorado. Dette er partiet til den tidligere diktatoren Alfredo Stroessner, som styrte i landet fra 1954 til 1989. 

- Dette mener vi er veldig bekymringsfullt, først og fremst fordi det er en trussel mot hele det demokratiske systemet i landet. Kuppet vil også kunne skape opptøyer i landet på samme måte som ved kuppet i Honduras i 2009, hvor man har sett omfattende menneskerettighetsbrudd, sier Hanna Kvamsås, styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG).

Kvamsås sier at kuppet også kan få betydning for omfordelingen av jorden i landet.
- Paraguay er et av landene i verden med skjevest fordeling av landområder. 80 prosent av den fruktbare jorda i landet er i hendene på 1 prosent av befolkningen, mens 85 prosent av bøndene bare har tilgang på 6 prosent. Lugo gikk til valg på en omfordelingspolitikk der han støttet de fattiges krav om å få tildelt jord.

Konflikten om jorda er også utgangspunktet for saken. Den 15. juni ble 17 personer drept i Curuguaty, sør-øst i landet da rundt 200 politifolk konfronterte omkring 150 bønder som hadde okkupert jord i Hacienda Morumbí. Området eies av politiker Blas Riquelme fra Partido Colorado, som har tatt initiativ til riksrettssaken. Telesur og MSN Latinoamérica rapporterer at det dreide seg om et bakholdsangrep, mot både bøndene og politiet. Aníbal Carrillo Iramaín, leder av partiet Tekojoja, mener at angrepet i Curuguaty ble iscenesatt for å anklage presidenten. 

Presidentene i UNASUR besluttet torsdag å sende en delegasjon bestående av utenriskministre og andre funksjonærer til Paraguay, for å undersøke nærmere den kritiske politiske situasjonen. Delegasjonen har hatt møter med den paraguayanske presidenten, medlemmer av kongressen, og representanter fra de paraguayanske politiske partiene. Generalsekretæren i UNASUR, Alí Rodriguez, oppfordret den paraguayanske Nasjonalforsamlingen til å opprettholde rettssikkerheten i riksrettssaken mot president Lugo. 

Riksrettsaken har blitt avvist av medlemmene i ALBA, som en manøver for å fjerne president Lugo, og innsette en illegitim regjering i Paraguay. Den tidligere biskopen Fernando Lugo ble tatt i ed som president i 2008. Dette var første gang i landets historie et regjerende parti overlot presidentembetet til en demokratisk valgt opposisjon. Det var også første gang en kandidat fra venstresiden ble regjeringsleder gjennom frie valg. 

President Lugo har ikke hatt støtte i Nasjonalforsamlingen, som består i stor grad av representanter fra Partido Colorado, UNACE og PLRA. Sistnevnte er partiet til (tidligere) visepresident Federico Franco. I utgangspunktet var dette partiet en del av regjeringssamarbeidet som ga Lugo presidentembetet i 2008. Men PLRA besluttet torsdag å støtte riksrettssaken mot presidenten. Etter at Fernando Lugo ble funnet skyldig ble PLRAs Federico Franco utnevnt som Paraguays nye president.

Dagens kuppforsøk i Paraguay har skremmende likheter med kuppet i Honduras i 2009, og president Lugo har siden den gangen fryktet at høyrekreftene i landet skulle ”ta en Honduras”. Latin-Amerika som kontinent har beholdt verdens største levekårsforskjeller fra kolonitiden til i dag. Alle presidenter som forsøker å gjøre noe med fordelingsspørsmålet, blir forsøkt avsatt på udemokratisk vis.

Avgjørelsen kom kl. 22:30 norsk tid fredag. Nasjonalforsamlingen trengte to tredjedels flertall for å fjerne president Lugo fra presidentembetet. Fredag kveld styrtet Nasjonalforsamlingen sin demokratisk valgte president med 39 mot 4 stemmer etter en riksrettsak satt i gang og utført på under 24 timer. Det meldes at politiet nå bruker tåregass mot demonstranter utenfor parlamentet i hovedstaden Asunción.

Kontaktpersoner:

Hanna Kvamsås (Styreleder LAG) hannakvamsas@gmail.com

Audun Husby (LAG-medlem, nettopp kommet tilbake fra Paraguay) Tlf 41393364

Pressemeldingen ble tatt opp i følgende medier:

www.nrk.no/nyheter/verden/1.8219051
www.abcnyheter.no/nyheter/2012/06/23/krass-kritikk-etter-paraguays-president-ble-avsatt
www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Paraguays-president-avsatt-6856773.html#.T-WA9yt1Bg4
www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10066162
www.glomdalen.no/utenriks/article6119499.ece
www.nordlys.no/nyheter/Utenriks/article6119499.ece
www.ranablad.no/Utenriks/article6119499.ece
www.op.no/Utenriks/article6119499.ece
www.siste.no/utenriks/article6119499.ece
www.nettavisen.no/nyheter/article3423214.ece
www.hegnar.no/okonomi/politikk/article697501.ece
www.fvn.no/nyheter/utenriks/Advarer-mot-riksrett-mot-Paraguays-president-2245127.html#.T-WBVit1Bg4
www.stavangeravisen.com/art.asp?id=68099

Land