Unntakstilstand i El Salvador

I ti dager har regnet pøset ned over Mellom-Amerika. Resultatet er store ødeleggelser og massive evakueringer. Parlamentet i El Salvador har vedtatt nasjonal unntakstilstand.

Det er ikke uvanlig at regntiden kulminerer i oktober med intense regnbyger rett før tørketiden starter. Men i år har avslutningen på regntiden vært eksepsjonell.

To lavtrykk

Et lavtrykk fra Stillehavet etterfulgt av et lavtrykk fra Det karibiske hav har den siste uka forårsaket enorme nedbørsmengder over Mellom-Amerika. Verst rammet er nabolandene Guatemala og El Salvador. Enkelte steder langs kystområdene i El Salvador har det blitt registrert 1200 millimeter regn den siste uka, noe som tilsvarer det tredobbelte av gjennomsnittlig  nedbørsmengde for hele oktober. Nedbørsmengden overgår også de store orkanene de siste tredve årene, slik som Mitch i 1998, Stan i 2005 og Ida i 2009. I forhold til disse orkanene har årets store lavtrykk vært spredd over flere dager, og det har vært mulig å gjennomføre visse forebyggende tiltak.

Store ødeleggelser

El Salvadors president Mauricio Funes advarte mandag om at landet nå gjennomlever "en av de største krisesituasjonene" i nyere tid. Landet har knapt fått ordnet veinettet og bruene fra orkanen Ida i 2009, før årets lavtrykk igjen etterlater seg store ødeleggelser. De store vannmassene har ødelagt mange bruer over hele landet, og jordskred sperrer veiene flere steder. Grenseelva La Paz mellom Guatemala og El Salvador tok med seg brua som knytter de to landene på grenseposten la Hechadura.

Avisen La Prensa Gráfica anslår at så mye som tre fjerdedeler av årets mais og bønneproduksjon kan ha gått tapt. 80 % av risproduksjonen er affektert, og det estimeres en reduksjon i kaffeproduksjonen på 25 %. Konsekvensen er umiddelbar prisvekst på produkter som salvadoranerne daglig konsumerer. Nabolandene melder også om store ødeleggelser. I Honduras regner myndighetene med at åtte tusen hektar dyrket jord er ødelagt av vannmassene.

Massiv evakuering.

Flomvannet har ødelagt mange hjem, og som vanlig er det den fattige befolkningen som har satt opp sine enkle hus i risikosoner som får unngjelde. I El Salvador har bortimot 50 000 mennesker søkt ly i rundt 500 nødmottak. Behovet er formidabelt i de lavtliggende områdene på kysten der landets største elver har gått over sine bredder. Frykten for tyveri av personlige eiendeler bidrar til at mange velger og ikke forlate sine hjem. Soldater er derfor blitt utkommandert til visse soner av landet for å overvåke de forlatte husene.

Til nå er 90 personer erklært omkommet, og tallet forventes å stige utover i uka da mange fortsatt er forsvunnet. Det er jordskredene som tar flest liv. Etter flere måneder med regntid er jordsmonnet mettet av vann, og de siste dagers regn har derfor forårsaket en sterk jorderosjon.

En "ekstrem hendelse"

Direktøren for FNs World Climate Programme, Ghassem Asrar, uttalte  i går at værfenomenet som Mellom-Amerika nå opplever er en ekstrem hendelse: "Ser vi på størrelsen av katastrofen, langvarigheten og konsekvensene, med jordskred og tap av menneskeliv, så kan vi virkelig betrakte dette som en ekstrem hendelse". Asrar tror de sosioøkonomiske konsekvensene av værfenomenet vil bli langvarige. Han ønsker at det skal etableres et regionalt nettverk i Mellom-Amerika som skal bedre håndteringen av slike naturkatastrofer.

I dag, onsdag 19. oktober, ber president Mauricio Funes medlemmene i SICA, et organ for mellomamarikansk integrasjon, om et tettere samarbeid for å kanalisere ressurser og samordne hjelpearbeidet i Mellom-Amerika. Det internasjonale samfunnet er i ferd med å bli klar over krisen, men til nå er det minimalt med nødhjelp som har nådd El Salvadoimage.php?id=13219r.

Audun Husby