Fire nye drap i Aguán-dalen

I løpet av de siste dagene har fire jord-okkupanter blitt drept i en ny voldsbølge i Honduras. Undertrykkelsen av jordokkupantene fortsetter til tross for Cartagena-avtalen.

Cartagena-avtalens setter fokus på å senke voldsnivået og stanse menneskerettighetsbruddene i kjølvannet av eks-president Zelayas gjenkomst.

- 20. august ble presidenten i okkupant-bosetningen San Isidro, Secuindino Ruiz Vallecillo fra organisasjonen MARCA skutt og drept. Han ble skutt fra en forbipasserende motorsykkel da han satt i en taxi utenfor byen Colon, nord i Honduras, og døde momentant. En medpassasjer overlevde med skuddskader. Så sent som den 6. juli i år sendte den honduranske menneske­rettighets­organisasjonen CODEH et brev til den Interamerikanske kommisjonen for menneskerettigheter (CIDH) hvor de ba om beskyttelse av Ruiz og syv andre medaktivister som hadde blitt utsatt for forfølgelse, overgrep, trusler og drapsforsøk.

 - Kvelden den 21. august ble vise-presidenten i organisasjonen MUCA, Pedro Canales Salgado drept av en dødsskvadron i La Concepecion-bosetningen. Canales ble drept i sitt hjem sammen med sin kone Irene Licona.

- Samme dag ble også Arnaldo Portillo, også fra MUCA, drept i La Concepcion. Han ble både skutt og stukket med machete før kroppen hans ble kastet inn på land som tillhører en annen okkupant-bosetning.

Drapene er en fortsettelse av undertrykkingen av jordbevegelsen som har vedvart etter kuppet på Zelaya i 2009. De kommer i kjølvannet av President Lobos ordre, i forrige uke, om å sende 600 militære inn i Aguan-dalen med mål om å dempe konfliktnivået. Til tross for at flere avtaler mellom jordbevegelsen, de rike landeierne og president Lobo har blitt signert, preges fortsatt hverdagen til de fattige jordokkupantene av trusler, overfall, forfølgelse og drap. Mer enn 40 medlemmer av jordbevegelsen skal ha blitt drept siden kuppet i 2009.

Ifølge tall fra CEPAL lever 69 prosent av den honduranske befolkningen i fattigdom og 45 prosent i ekstrem fattigdom. Man regner med at det finnes rundt 300 000 fattige bondefamilier som ikke har egen jord å dyrke. Jordbevegelsen i Honduras består i hovedsak av tre organisasjoner med ulik historie, men som samarbeider med hverandre: MUCA (Moviemiento Unido Campesiono Aguán), MARCA (Movimiento Auténtico Reivindicador Campesino del Aguán) og MCA (Moviemiento Campesion de Aguán). Disse gruppene har aksjonert ved protester, streiker, underskriftskampanjer, gateblokkeringer og jordokkupasjoner for å få tilbake jorda de ble tildelt ved forskjellige omfordelingsprogrammer på 70- og 90-tallet.

MCA

MCA er den eldste av de honduranske jordokkupasjonsgruppene. I 2001 okkuperte de land nær kystbyen Tocoa og etablerte bosetningen Guadalope Carney. I dag består bosetningen av 3000 personer organisert i små felleseiebedrifter som driver med småskala kvegdrift,  palmeolje, og smykkeproduksjon for det lokale turistmarkedet. Selv om de er den mest etablerte bosetningen er de ikke untatt fra voldshandlingene i området. Etter kuppet ble leiren omringet av hæren på leting etter våpen og revolusjonære. I det som kalles Tumbador-massakren ble fem medlemmer av MCA drept av “jordeieren” Miguel Facusses sikkerhetsvakter den 15. november 2010. 

MUCA

MUCA er den største av okkupant-organisasjonene og består av 15500 personer. Organisasjonen ble stiftet i 2001 for å kreve tilbake jord de hadde blitt tildelt. Etter kuppet på Zelaya i 2009 gjenomførte de den hittil største jordokkupasjonen da de okkuperte 3500 hektar av den rikeste jorda i Aguán-dalen. MUCA kontrollerer bosetniningene La Confianca og La Aurora i komunen Tocoa, og San Esteban i kommunen Trujillo, begge i Aguan-dalen mot nordkysten av Honduras.  

MARCA

Marca er den minste organisasjonen og består av 1500 fattige bønder i bosetningene San Ignacio, San Esteban, Trinidad, Despertad og San Isidro.

 

Kilder

http://www.ellibertador.hn/?q=article/urgente-asesinan-dirigente-campesino-del-agu%C3%A1n-otro-labriego-fue-gravemente-herido

http://www.ellibertador.hn/?q=article/urgente-asesinan-vicepresidente-del-movimiento-unificado-campesino-del-agu%C3%A1n-muca-y-su-espos

http://quotha.net/node/1938

http://quotha.net/node/1936

http://quotha.net/node/1937

Eirik Sjåvik
Land