På høring i EU-parlamentet

Mens EU-parlamentet forbereder nok en høring av Colombiaavtalen lar en norsk høring av avtalen vente på seg.

I desember 2009 ble en første høring i EU-parlamentet organiserert mot signeringen av frihandelsavtalen mellom EU og Colombia. Den neste høringa vil bli holdt den 7. desember. Høringa arrangeres av den sosialdemokratiske gruppa i EU-parlamentet og støttes av en rekke fagforeninger.

EU ønsker å signere en frihandelsavtale med Colombia, samtidig som den amerikanske kongressen de siste tre årene har nektet å ratifisere en slik avtale med Colombia på grunn av massive brudd på grunnleggende menneskerettigheter i landet. EFTA har signert en avtale med Colombia, og Norge står igjen som det eneste EFTA-landet som enda ikke har ratifisert den. En rekke norske organisasjoner har krevd en uavhengig utredning av konsekvensene for avtalen og en offentlig høring. Kravene har så lang ikke blitt imøtekommet.

Norske og colombianske organisasjoner og fagbevegelse er bekymret for at en ratifisering av avtalen kan føre til en forverring i situasjonen for fagorganiserte, og at åpningen avtalen gir for storindustri vil bidra til enda flere internt fordrevne.

http://www.lo.no/s/Internasjonalt/Latin-amerika/EU-parlamentshoring-om-Colombia/