Eksemplarisk valg i Bolivia

MAS gikk litt frem ved lokalvalget i Bolivia sist søndag, men oppnådde ikke den klare seieren som mange hadde forventet. Valget beskrives av OAS som eksemplarisk.

Generalsekretæren i OAS gratulerte det bolivianske folket med det han beskriver som en eksemplarisk gjennomføring av fylke – og kommunevalget søndag 4.april. “Valget søndag 4.april representerer enda et skritt på veien i den Bolivianske demokratiske prosessen (…). Det bolivianske folks innsats for å bli hørt gjennom stemmeseddelen på en helt eksemplarisk valgdag er bemerkelsesverdig “ sa Insulza.

Verken Morales regjeringsparti MAS eller opposisjonen fikk imidlertid en klar seier i valget, og begge sider beskylder nå motparten for uregelmessigheter under valget. De siste uavhengige opptellingene viser at MAS vant den politiske kontrollen over fem av ni fylker; La Paz, Potosi, Oruro, Chuquisaca og ikke minst sentrale Cochabamba. Ulike partier på høyresiden opprettholder kontrollen på fylkesnivå i de oljerike lavlandsfylkene Santa Cruz og Tarija, noe som er et tungt nederlag for MAS å svelge. MAS ser ut til å vinne i Pando, mens resultatene i Benir er fremdeles usikre. Morales var uttrykte noe skuffelse i forbindelse med valgresultatene, og oppfordrer til opposisjonspartiene til samarbeid med regjeringen på lokalnivå.”Opposisjonen må forstå at denne endringsprosessen ikke lar seg stoppe” sa Morales. ”Hvis de ikke ønsker å delta i den bør de i det minste bidra slik at folket blir vinneren”.

Etter presidentvalget i desember har Morales og MAS 2/3 dels flertall i kongressen. Selv om det politiske klimaet i Bolivia nå er roligere enn det har vært på lenge fortsetter uenighetene mellom regjeringen og opposisjonen i lavlandsfylkene om inntektene fra landets olje- og gassressurser, om MAS nasjonaliseringsprosjekt, og ikke minst om de reelle rettighetene til landets store urfolksmajoritet.

Land