Kvinneregjering

I den nyutnevnte regjeringa til Evo Morales er ti av tjue ministre kvinner, noe som er en stor seier for kvinnebevegelsen i landet.

For første gang i boliviansk historie har landet fått ei regjering som består av like mange menn og kvinner. I den nyutnevnte regjeringa til Evo Morales er ti av tjue ministre kvinner, noe som er en stor seier for kvinnebevegelsen i landet.

Den nye grunnloven uttrykker eksplisitt behovet for og nødvendigheten av likestilling mellom kjønna i det bolivianske samfunnet. Dette har president Morales tatt på alvor når han nå tar fatt på sin andre regjeringsperiode. Av andre latinamerikanske land er det bare Chile som kan vise til ei like god kvinnedeltaking på regjeringsnivå. Deres avtroppende president Michelle Bachelet hadde også ei likeverdig fordeling mellom kjønna da hun presenterte si første regjering i 2006.

Morales fokuserte ikke overraskende på kvinneandelen i den regjeringa si. "Dette er til ære for mora mi, søstera mi og dattera mi. Dette er en drøm jeg har hatt lenge - kampen for å inkludere kvinnene ikke bare i den sosiale kampen men også i den politiske, til å delta i styringa av samfunnet. I dag er dagen da min store drøm blir oppfylt." Han framheva videre at han helt sida si tid i kokabøndenes fagforeninger hadde krevd lik deltaking for kvinnene - 'chacha warmi' (aymara for 'fifty-fifty').

Dette er Bolivias første regjering etter at landet blei en plurinasjonal stat, men likevel har bare fire av tjue ministre urfolksbakgrunn. Tre av disse er imidlertid kvinner: Nilda Copa Condori (justisminister), Nemesia Achacollo Tola (minister for rural utvikling og jord) og Antonia Rodríguez Medrano (minister for produktiv utvikling og plural økonomi). De to førstnevnte har bakgrunn fra småbruker- og kvinneorganisasjonen Bartolina Sisa, en av de viktigste organisasjonene som står bak presidentens parti MAS.

Den fjerde ministeren med urfolksbakgrunn, utenriksminister David Choquehuanca, har fått fornya tillit i regjeringa etter å ha vært med helt siden Morales' første regjering i 2006. Ved regjeringserklæringa erklærte Choquehuanca: "For første gang har urfolka, vi som er i flertall, en stat, ei regjering og en president som i sannhet representerer oss. For første gang har vi ei representativ regjering for alle, både menn og kvinner."


Martin Lindland, styremedlem LAG Norge
Land