Et Solidarisk og Bærekraftig Alternativ- ALBA

Da klimatoppmøtet var i sin siste fase, og dagen før de rike landenes skandaløse ansvarsfraskrivelse resulterte i et svakt og uforpliktende sluttdokument, ble det avholdt en stort folkemøte i Valby Hallen i København.

Rockestjerne i Valby
Lokalavisene i København sin dekning av arrangementet ble ikke mer enn en liten spalte fra Danmarks nyhedsbureau med overskriften: ”Chávez hyldet som rockstjerne i Valby!” Store deler av artikkelen handlet om Hugo Chávez sitt forhold til Fidel Castro. Fremming av et alternativt samarbeidsprosjekt som ALBA var tydeligvis uinteressant for ”mainstream media”.  Men selv om møtet var en nokså fargerike folkefest, med kulturinnslag fra blant andre Savage Rose og David Rovics, var det slett ikke noe hyllest til en rockstjerne. 

Entusiasme for alternativer
For de omtrent 4000 deltagerne var det en mulighet til å møte to av lederne som har skapt nytt håp for verdens fattige flertall. Mens statslederne fra de rike industrilandene hestehandlet bak kullisene i Bella Centeret for å prøve å ivareta sine økonomiske interesser og uansvarlig energiforbruk, fikk deltagerne i Valby Hallen høre om et rettferdig, solidarisk og bærekraftig alternativ; ALBA. For de oppmøtte i salen var det innholdet i tallene til de to lederne som skapte entusiasme.

Systemendring eller klimaendring
Budskapet på møtet var tydelig; uten å endre systemet (les: Det kapitalistisk systemet) er det ikke mulig å løse klimaproblemet. Og ALBA-landenes alternative samarbeid skal vise veien for et nytt og mer rettferdig verdenssystem. Et alternativ som er i stand til å løse de mest grunnlegende problemer som verden står over; klima, fattigdom, krig osv., og fører til en reell bærekraftig utvikling. Med ALBA driver vi praksis og ikke teori, sa Chávez, men for at denne praksisen skal lykkes er det avgjørende at folket er med.

Chávez  appellerte derfor til den europeiske venstresiden om å støtte opp om ALBA, om den nye sosialismen, en sosialisme for det 21 århundre og den planlagte V Internasjonale.

Folkeavstemning om klima
Evo Morales var ikke i tvil om hva som er årsaken til klimakrisen, det er kapitalismen, ”Kapitalisme er menneskehetens største fiende!” ”De som forsvarer kapitalisme forvarer dødens kultur!”

Han lanserte ideen om en bindende internasjonal folkeavstemning om klima. De fem spørsmålene som bør stilles er:
1) Er du enig i å gjenopprette harmoni med naturen og erkjenner rettighetene til Moder Jord ? JA eller NEI
2) Er du enig i å endre denne modellen for overforbruk og sløsing som er det kapitalistiske systemet? JA eller NEI
3) Er du enig i at utviklede industriland må redusere sine utslipp og rense klimagasser i sine bakgårder for at temperaturen ikke stiger med mer enn 1 grad Celsius? JA eller NEI
4) Er du enig i å overføre alle pengene som brukes i krigføring, og for tildeling av pengeresurser større enn det nåværende internasjonale forsvarsbudsjettet for å bekjempe klimaendringene? JA eller NEI
5) Er du enig med oppretting av en Klimadomstol for å rettsforfølge dem som ødelegger Moder Jord? JA eller NEI

Til slutt tok Hugo og Evo hverandre i armene og hoppet ned fra scenen for å møte folkene. I over en halv time håndhilste, klemte, småpratet og koste de seg sammen med de oppmøtte. De var ytterst få de som ikke fikk seg et personlig og varmt møte med ”rockestjernene”.

Dave Watson