Spent boliviansk valgkamp

Valgkampen i Bolivia tilspisser seg. Fem personer er innlagt på sykehus etter at det i Santa Cruz kom til voldelig konfrontasjon mellom studenter fra opposisjonen og MAS tilghengere under Morales’ besøk ved det statlige universitetet.

Valgkampen er i full gang i Bolivia, og uenighetene om hvem som skal lede landet de neste fem årene er store. Under Morales’ besøk ved det statlige universitetet i Santa Cruz, Universidad Autónoma Gabriel René Moreno, kom det til voldelige sammenstøt mellom MAS tilhengere som var møtt opp for å proklamere sin støtte til Morales, og studenter fra opposisjonen som sperret av store deler av universitetsområdet og blant annet hindret visepresident Alvaro Garcia Linera å komme gjennom for å holde sin valgtale.

 

I følge meningsmålinger leder sittende president Evo Morales med omlag 60 prosent av stemmene. Hans sterkeste motkandidater er Manfred Reyes Villa (Convergencia) og Samuel Doria Medina (Unidad Nacional), som ligger an til å få henholdsvis 20 og 11 prosent av stemmene. Evo har overveldende støtte i høylandet og i rurale strøk, men møter sterk motstand fra den tidligere politiske- og økonomiske eliten i lavlandsfylkene, spesielt Santa Cruz. Det er ikke første gang under Morales’ presidenteperiode at politiske uenigheter gir seg utslag i voldelige konfrontasjoner; i 2008 ble over 100 regjeringsvennlige institusjoner okkupert og rasert, organisasjoner med antatt tilknytning til MAS ble angrepet og personer ble overfalt. Det hele toppet seg i en massakre i fylket Pando der over 20 mennesker ble drept. Uenighetene dreier seg i stor grad om hvordan makt og økonomiske bevilgninger skal desentraliseres samt det offentliges rolle i forvaltningen av landets mange naturressurser, og baserer seg på en reell frykt hos opposisjonen for tap av tidligere privilegier.

 

Manfred Reyes Villa var sikkerhetssjef under tidligere diktator García Mesa, og har vært fylkesmann i Cochabamba. Han ble imidlertid kastet fra stillingen etter anklager for medvirkning til tortur og omfattende korrupsjon. Det er enda ikke avsagt noen juridisk kjennelse i saken. Samuel Doria Medina er en av bolvias store nærlingslivstopper, og var planleggingsminister under Jaime Paz Zamoras allianseregjering med tidligere diktator Hugo Banzer Suarez. Han har vært en stor forkjemper for nyliberal politikk og privatisering av offentlig sektor, og i årets valgkamp fokuserer han på å skape flere arbeidsplasser. Reyes Villa og Doria Medina har størst oppslutning i urbane strøk i lavlandet, mens MAS med Evo i spissen er det eneste partiet som virkelig kan kalles nasjonalt og som kan regne med å få oppslutning over hele landet. Støtten er imidlertid svært varierende, og det er trolig at den sterke polariseringen i urbane strøk vil føre til flere konfrontasjoner under valgkampen.

Reidun Blehr Lånkan, koordinator LAGs solidaritetsbrigade i Bolivia
Land