Høyesterett åpner for gjenvalg av Daniel Ortega

Den nicaraguanske høyesterett opphevet i går det lovefestede forbudet mot at presidenter og ordførere kan gjenvelges. Høyesterett gav ordre til det øverste valgrådet om at president Daniel Ortega og et hundretalls ordførere og varaordførere igjen kan stille til valg ved president- og kommunevalgene i 2011 og 2012.
Kjennelsen som opphevet artikkel 147 i den nicaraguanske grunnloven, ble signert av dommerene Francisco Rosales, Rafael Solis, Ligia Molina Yadira Centeno, Armengol Cuadra og Juana Mendez og vil nå blir ratifisert av alle dommerene i høyesterett. I artikkel 147 heter det at en person ikke kan bli gjenvalgt som president eller visepresident dersom han eller hun har fungert som president i den foregående perioden, eller dersom personen tidligere har vært president eller visepresident i to perioder.

Nåværende president Daniel Ortega, leder for Sandinistpartiet FSLN ble gjenvalgt som president i 2006 og har i lang tid forsøkt å samle de 56 stemmene han trengte for å gjennomføre en konstitusjonell reform i nasjonalforsamlingen som ville gjøre gjenvalg mulig. Han ble til slutt nødt til å søke domstolene om en overstyring av grunnloven for å kunne sikre sitt presidentkandidatur ved neste valg.

Ledet av den liberale høyrepolitikeren Eduardo Montealegre, har opposisjonspartier, inkludert tidligere sandinister i Bevegelsen for Reformerte Sandinister, MRS, og mange sivilsamfunssorganisasjoner uttrykt sin motstand for denne grunnlovsstridige kjennelsen og bedt både FN og OAS om støtte for å stoppe et mulig gjenvalg av president Daniel Ortega.

De ni landene i ALBA-samarbeidet har gitt sin støtte til president Ortega og uttalt at dette er et resultat av det nicaraguanske folks kamp for frigjøring og suverenintet. Sandister og deres støttespillere jubler og mener at det at folket nå fritt kan gjenvelge hvem de vil som president er mer demokratisk enn hva den tidligere loven la til rette for. 
Kari Gardsjord Lio
Land