Brevbomber ryster Bolivia

Syv mennesker ble skadet i La Paz da to brevbomber eksploderte sist onsdag. Mye tyder på at bombene var politisk motivert.

Polariseringen i den bolivianske valgkampen tilspisser seg. Onsdag denne uken ble syv mennesker skadet, hvorav to svært alvorlig, i eksplosjoner av to forskjellige brevbomber. Mye tyder på at bombene var politisk motivert; den ene av brevbombene var adressert til Fidel Surco, lederen av CONALCAM (Nasjonal Koordinator for Endring), en allianse av flere sosiale bevegelser som støtter Morales og endringsprosessen i landet og har nær kontakt med presidenten og regjeringen. Surcos kone dro for å hente brevet på kontoret til et lokalt transportselskap, og bomben gikk av i hendene på henne. Hun mistet flere fingre og står i fare for å bli blind. Bomben skadet også flere andre som tilfeldigvis var i nærheten da bomben eksploderte.

 

Brevbombene skaper frykt hos det politiske bolivia, da ingen vet hvem det vil ramme neste gang. Boliviansk politi står foreløpig uten mistenkte, men mange mener at det er opposisjonen som står bak, og at dette bare er forsmaken på det som kan bli en svært tilspisset høst fram mot valget i desember. Opposisjonen hevder imidlertid at det dreier seg om uenigheter innad i regjeringspartiet MAS. President Evo Morales sa i går på en pressekonferanse i La Paz at ”Dette er ikke et hvilket som helst attentat. Det var godt planlagt for å skape forvirring i folket og for å legge skylden på regjeringen (...). Muligens tenker de å hindre valget med denne typen handlinger.”

Reidun Blehr Lånkan, brigadekoordinator Bolivia
Land