LAG krever bistandsstopp

LAG sendte tirsdag et brev til UD med krav om bistandsstopp til den illegitime regjeringen i Honduras. En rekke land og FN fordømmer det ulovlige kuppet. Nå må Norge følge opp med å trekke bistandsstøtten.

Latin-Amerikagruppene i Norge
Osterhausgate 27
0183 Oslo
 
 


Utenriksdepartementet
Postboks 8114 Dep.
N - 0032 Oslo
 
 
Oslo, 30. juni 2009
  
Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim
Ambassadør i Guatemala Lars Vaagen
 
LAG KREVER BISTANDSSTOPP MOT DEN ILLEGITIME REGJERINGEN
 
Den honduranske presidenten, Manuel Zelaya, ble tidlig søndag morgen kidnappet av maskerte militære styrker som brøt seg inn i hans hjem i den honduranske hovedstaden Tegucigalpa. Kuppet skjedde etter at presidenten sammen med en rekke sosiale organisasjoner hadde startet en demokratisk prosess for en grunnlovgivende forsamling i landet.
 
I følge Latin-Amerikagruppenes (LAG) kontakter i området er det innført portforbud flere steder i landet; strømmen er kuttet; flere medier har blitt stengt, inkludert den offentlige TV-kanalen Canal 8; og det er svært vanskelig for omverdenen å oppnå kontakt med organisasjoner fra sivilsamfunnet. Det er også forbud mot salg av bensin og diesel. Kontaktene våre melder at protestanter har blitt angrepet med tåregass, avskrekkende skudd og militært kjøretøy. Det er også foretatt flere razziaer av kontorene til organisasjonene. Internasjonale mediers signaler har blitt kuttet inn til landet, og på de nasjonale TV-kanalene sendes såpeoperaer i stedet for nyheter.
 
En rekke land, EU og FN fordømmer det ulovlige kuppet. Den US-amerikanske regjeringen har tatt avstand fra kuppmakernes aksjoner og krever gjeninnsettelsen av president Manuel Zelaya.  De latinamerikanske landende som er medlemmer i Den bolivarianske alliansen for Latin-Amerika (ALBA) har trukket tilbake ambassadørene sine fra den honduranske hovedstaden Tegucigalpa. Disse landene inkluderer Antigua og Barbuda, Bolivia, Cuba, Den dominikanske republikk, Ecuador, Nicaragua, Saint Vincent og Grenadinene og Venezuela. På samme måte har de mellomamerikanske landene som er medlemmer i CA-4 samarbeidet stengt grensene og handelen med Honduras i 48 timer, i solidaritet med president Manuel Zelaya. Disse landene er Guatemala, El Salvador og Nicaragua.   Formålet med aksjonen er å kreve at kuppmakerne lar president Manuel Zelaya returnere og at han gjeninnsettes formelt. Lederne i CA-4 samarbeidet har betegnet statskuppet som ”en beklagelig, skammelig og brutal handling, utført av enkeltmedlemmer av den honduranske hæren som har brutt den demokratiske ordenen i søsterrepublikken”.  Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) har også fordømt statskuppet og kommer til å innføre følgene til den Interamerikanske demokratiske erklæringen. 
 
Presidenten i Costa Rica og Nobels fredsprisvinner Oscar Arias, har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp til å isolere den illegitime regjeringen som har etablert seg i Honduras. LAG ber norske myndigheter tilsutte seg dette initiativet og at all form for bistand til den illegitime regjeringen stanses. Videre ber vi at den stansede bistanden omadresseres til å støtte alle tiltak som minimerer lidelsene til det honduranske folket og handlinger som bidrar til å få Manuel Zelaya tilbake til Honduras som landets legitime president.
 
Med vennlig hilsen
 
 
Landsstyret til Latin-Amerikagruppene i Norge 
 
 
 
 
Styremedlem Alberto Valiente Thoresen
Land