Drapet på Rosenberg del 2

Luis Mendizábal distribuerte videotestamentet til den drepte advokaten Rodrigo Rosenberg. Videoen har skapt en politisk krise i Guatemala, ettersom Rosenberg påstår at regjeringen står bak drapet.

I følge Mendizábal selv var det han som anbefalte Rosenberg å lage videotestamentet med hjelp av Mario David García, en gammel kjenning av Mendizábal. Sannhetskommisjonen presenterte i 1999 konteksten som forklarer hvordan Mendizabal og García var en del av statskuppsattentatet mot president Vinicio Cerezo i 1988.

Landets fremste sikkerhetsrådgiver
Luis Mendizábal er en kjent figur i guatemalansk politikk. Siden 1996 har han fungert som sikkerhetsrådgiver for minst fire guatemalanske presidenter. Mendizábal startet sin karriere som sikkerhetsrådgiver på slutten av 70-tallet. På den tiden eide han en av Guatemalas hippeste klesbutikker, Boutique Emilio. Politiet hadde nettopp betalt løsepenger til de som hadde bortført en viktig guatemalansk personlighet med markerte sedler. De antok at bortførerne skulle handle hos Mendizábal. Han ble kontaktet og bedt om å ta bilder av gjerningsmennene og bilen deres. Siden dette vellykkede samarbeidet med det guatemalanske politiet har han vært megler i bortføring - og drapssaker, og således fungert som mellomledd for både offer, militære strukturer og rettslige instanser.

Rullebladet til Mendizábal som megler er imidlertid ikke plettfritt. Han anklages for å ha forvrengt fakta og dekket over mistenkte personer ved minst to anledninger. I beste tilfelle anklages han for å fokusere for mye på å fange det nederste sjiktet i de kriminelle strukturene, men ikke selve bakmennene. Men dette har altså ikke stoppet flere guatemalanske ledere fra å bruke ham som sikkerhetsrådgiver ved flere anledninger.

Støtter høyresiden
Til tross for karrieren som politisk rådgiver, påstår Luis Mendizábal at han ikke er del av noe politisk parti. Men han nøler ikke med å uttrykke sin sympati for MLN – Bevegelse for nasjonalfrigjøring. Dette er et politisk parti med et militaristisk grunnlag, som ble dannet i 1960 av Mario Sandoval Alarcón, en av de viktigste støttespillerne til oberst Carlos Castillos ulovlige statskupp mot den demokratiske regjeringen til Jacobo Arbenz i 1954. Mario Sandoval Alarcón fungerte som visepresident i 1974-1978 under regjeringen til general Kjell Laugerud García. Luis Mendizábal var også protesjeen til Maurcio ”El Pato” Rodríguez, tidligere lederen til G2, Guatemalas hemmelige etterretningstjenester. G2 står bak mange drap, bortføringer og brudd på menneskerettigheter.

Under den salvadoranske borgerkrigen ble Luis Mendizábal avslørt for å ha smuglet våpen for salvadoranske dødsskvadroner fra høyresiden. Han var også en god venn av major Roberto D’Aubuisson, grunnleggeren til ARENA – Nasjonalistisk republikansk allianse, som har regjert i El Salvador de siste 20 årene. Roberto D’Aubuisson gikk på befalskole i USA, nærmere bestemt ”School of the Americas”, som utdannet en rekke latinamerikanske offiserer som anklages for krigsforbrytelser, bortføringer og drap. D’Aubuisson har blant annet stått bak drapet på erkebiskop Óscar Arnulfo Romero og flere av de verste gjerningene til de paramilitære dødsskvadronene i El Salvador. I tillegg ble det salvadoranske høyrepartiet ARENA grunnlagt i Guatemala, på Mendizábals ”Boutique Emilio”, på begynnelsen av 80-tallet.

Statskuppattentat
Luis Mendizábal har samarbeidet med Mario David García, journalisten som tok opp videotestamentet til Rodrigo Rosenberg, en anerkjent guatemalansk advokat som ble drept 10. mai mens han var på sykkeltur nær hjemmet sitt i Zona 14, et boligområde i Guatemala by. I videoen anklager Rosenberg president Álvaro Colom og staben hans for å stå bak drapet. ”Hvis dere ser denne videoen er det dessverre fordi president Álvaro Colom har drept meg” sier han i begynnelsen av videoen. Dette opptaket har utløst en politisk krise i Guatemala. Store deler av befolkningen har bedt Colom fratre som president, mens Colom forsvarer seg og anklager høyresiden for å ha startet en konspirasjon mot ham og Guatemalas første regjering med venstredreining på nesten 60 år. Men det er ikke første gang Luis Mendizábal og Mario David García har jobbet sammen. Sannhetskommisjonen som ble dannet i Guatemala etter Oslo-avtalen fra 1994 presenterte konteksten som forklarer hvordan både Mario David García og Luis Mendizábal var viktige støttespillere til statskuppattentatet mot president Vinicio Cerezo i 1988. Cerezo var Guatemalas første president som ikke kom fra militæret siden statskuppet mot president Arbenz i 1954.  

Mistenkelige fakta
Det er også andre grunner som tyder på at Luis Mendizábal ikke kan betraktes som en nøytral guatemalansk statsborger som jobber for landets beste. Luis Mendizábal og Álvaro Colom var partnere i en maquila-bedrift i åtte år. Forholdet har derimot ikke vært problemfritt på grunn av Mendizábal og Coloms motstridende politiske meninger. Luis Mendizábal betraktes som en høyreekstremist, mens Colom representerer sentrum -venstresiden i Guatemala. I 2007 ble Colom valgt som den første sosialdemokratiske presidenten i Guatemala siden 1954.

I følge han selv var Mendizábal også en god venn av den drepte advokaten Rodrigo Rosenberg. Han sa på guatemalansk TV nylig at de så hverandre hver dag og spiste lunsj sammen hver mandag. Mendizábal var den første som angivelig fikk vite at livet til Rosenberg var i fare. Det er oppsiktsvekkende at Guatemalas fremste sikkerhetsekspert ikke klarte å beskytte en av sine beste venner. Det er også underlig at anklagene mot regjeringen som Mendizábal motsetter seg blir gjort på en uformell og propagandistisk måte i etterkant av drapet, i stedet for å følge de formelle kanalene etter at de antatte drapstruslene ble kjent og før drapet ble gjennomført.

Signal fra gud og den døde
Luis Mendizábal var ikke tilstede i Guatemala by da drapet på Rosenberg ble offentliggjort. I følge han selv reiste han så fort han kunne til drapsstedet i Zona 14, rett foran tidligere kontoret til UNE – Nasjonal sammenslutning ”forhåpning”, partiet til president Álvaro Colom. Rettsmedisinerne hadde da allerede fjernet kroppen til Rosenberg. Mendizábal gikk til åstedet og sier at han ba gud og den døde Rodrigo Rosenberg om å sende ham et signal, siden han ikke visste hva han skulle gjøre. Det var da han fant en liten metallgjenstand på bakken. Det dreide seg om bryteren til et elektronisk apparat. Ordet ”OFF” var borte. Mendizábal forteller at han leste ordet ”ON”, og da skjønte han at det var tegnet for å sette i gang Guatemalas verste politiske krise siden borgerkrigen tok slutt i 1996.

Alberto Valiente Thoresen.
Land