Høyreekstreme i Bolivia

Den argentinske ambassaden i Bolivia har advart Argentinas utenriksdepartement om at en gruppe tidligere argentinske soldater, som også har deltatt i et forsøk på militærkupp i Argentina, nå samarbeider med den ultrahøyre siden i Bolivia.

4. mai i år rapporterte den argentinske dagsavisen Pagina/12 at en gruppe med elleve tidligere "carpintadas" var til stede i Beni-området i det nordlige Bolivia. Disse var også angivelig involvert i Balkan-krigen. 
  
Gruppen av tidligere argentinske militære samarbeider med deler av den bolivianske ekstreme høyresiden, motstandere av den nåværende MAS-regjeringen i Bolivia. De jobber i Santa Cruz og i Cobija i Pando fylke. Rapporten fra den argentinske ambassaden sier også at forretningsmenn og grunneiere i Santa Cruz vil ha tilstedeværelsen av tidligere militære for å bli instruert i militær strategi. 16. april ble en organisasjon som forsøkte å myrde den bolivianske presidenten Evo Morales oppløst.

Terroristene holdt til i Santa Cruz fylke, og de hadde som mål at Santa Cruz skulle bli en egen stat. Pagina/12 skriver at Alvaro Garcia Linera, visepresident i Bolivia, møtte den argentinske ambassadøren fem dager etter at terroristgruppen ble oppløst. Han spurte om Argentina kan øke grensekontrollen mellom landene, og om en mulig tilstedeværelse av argentinsk militære i ulike regioner i Bolivia.

I følge Pagina/12 har Alvaro Linera Garcia blant annet blitt informert om at Jorge Monez Ruiz fra Argentina ofte oppholder seg i Bolivia. Jorge Monez Ruiz var offisielt i ”carapintadas” fra 1987–1991. ”Carapintadas” mislyktes i minst et forsøk på militærkupp i Argentina i de årene. Rapporten fra den argentinske ambassaden i La Paz sier at Jorge Mones Ruiz har vært i kontakt med Eduardo Rózsa-Flores, en boliviansk statsborger med både ungarsk og kroatisk statsborgerskap som ble drept av politiet den 16. april. Under det argentinske militærdiktaturet (1976-1983) var Jorge Monez Ruiz etterretningsoffiser og han var stasjonert i Bolivia. 

Jorge Monez Ruiz er Argentinas representant i UnoAmérica, en internasjonal organisasjon av ultra-høyre, som har som mål å konfrontere og bekjempe UNASUR-landene. Venezuelaneren Alejandro Peña Esclusa er motstander av Hugo Chávez, president i UnoAmérica og organisator av flere ”frivillige” organisasjoner som tilsynelatende jobber med menneskerettigheter. Disse organisasjonene har begynt en svært skitten desinformasjonskampanje om situasjonen for menneskerettigheter i flere latinamerikanske land med venstreregjeringer.

Det er også hevdet at ”carapintadas” i Santa Cruz har hatt kontakt  med grupperinger ledet av Branko Marinkovic, soya-produsent og separatistleder, som flere ganger har kommet med rasistiske slagord mot president Evo Morales.

Jose Caseres