Mistanke om attentatforsøk mot Morales

Boliviansk politi får nå hjelp av Interpol i etterforskningen av det som antas å være planer om et attentatforsøk mot president Evo Morales.

Torsdag 16. april stormet en elitetropp fra det bolivianske politiet hotell Las Americas i Santa Cruz. Hotellet var tilholdssted for det politiet mener er medlemmer av en terroristgruppe med planer om å drepe president Evo Morales, visepresident Alvaro Garcia Linera og andre sentrale medlemmer av regjeringen. Tre personer ble drept i aksjonen, og to har i etterkant blitt arrestert.

Regjeringen gir seg ikke

Blant de mistenkte er det personer fra Bolivia, Ungarn, Romania og Irland, og spekulasjonene om hvem som står bak denne gruppen, hvordan den har oppstått, og ikke minst blitt finansiert, er mange. Visepresident Alvaro Garcia Linera uttalte i den statseide avisen Cambio i går at regjeringen ikke vil gi seg før de finner ut hvem som står bak denne gruppen. ”Hvem gav dem penger (...), hvem ga dem informasjon om bevelgelsene til regjeringen, hvem informerte dem og beskyttet dem i Santa Cruz?” spurte Linera.

Attentatforsøk mot kardenal

Den samme gruppen mistenkes også for attentatforsøket mot kardenal Julio Terrazas i Santa Cruz forrige uke. Terrazas er den øverste lederen av den katolske kirke i Bolivia, og attentatforsøket har satt sinnene i kok over hele landet. Politiet referer til gruppens egen internettblogg, og mener at de hadde til hensikt å skape full forvirring med disse ulike attentatforsøkene. Politiet mener også at de ennå ikke har fått tak i alle involverte, og Interpol er nå koblet inn i etterforskningen. President Morales og andre sentrale medlemmer av regjeringen har fått forsterket vakthold.

Politisk spent

Cambio skriver på lederplass 19. april at mye tyder på at planene om attentatforsøket var politisk motivert, og at gruppen har mektige støttespillere. OAS (Organisasjonen for Amerikanske Stater) kom i går med en erklæring hvor de understreker alvorlighetsgraden av ”dette forsøket på å destabilisere den bolivianske regjeringen”.  Opposisjonen beskylder imidlertid regjeringen for å ha fabrikert planer om attentatforsøk mot Morales, og mener at det hele er en montasje for å sanke stemmer fram mot presidentvalget i desember 2009. Bolivia er preget av store politiske spenninger, og mange frykter nå at avsløringene av attentatplanene bare er starten på det som kan vise seg å bli en svært skitten valgkamp.

Av Reidun Blehr Lånkan, koordinator for LAGs solidaritetsbrigader til Bolivia i 2009.

Reidun Blehr Lånkan
Land