Ny kampanje for Atenco-fangene

Det ble nylig lansert en kampanje som vil bidra til å sette søkelys på løslatelsen av de 13 fangene som fortsatt sitter inne etter Atenco-/Texcoco-konflikten i Mexico i 2006. Lisa Roth har skrevet denne kommentaren.

Fangene som sitter inne har blitt dømt til henholdsvis 32, 67 og et halvt og 112 års fengsel.

Kampanjen har kjente navn i spissen, blant andre artisten Manu Chao, skuespillerne Diego Luna, Ofelia Medina, Demian Bichir. Fra musikkens verden støtter Cafe Tacuba og Maldita Vecindad seg opp om kampanjen. Kjente skribenter er også med samt biskopen Samuel Ruiz som ble kjent som fredsmekler i forbindelse med zapatistenes opprør i Chiapas i 1994.

Kampanjen har nok en gang som mål å få satt det nasjonale og internasjonale søkelyset på Atenco-saken. Første fase av kampanjen startet 17. februar, og den varer frem til 5. mai. Kravene er først og fremst:

*Frihet til de 13 politiske fangene

*Opphevelse av straffene

*Respekt for menneskerettighetene til fangene og de som er på flukt

*Straff til de skyldige - både politi og de som gav ordren - for brudd på menneskerettighetene

*Fordøm og stopp kriminaliseringen av alle sosiale bevegelser i Mexico

Det er snart gått tre år siden dette skjedde, og ingen har blitt holdt ansvarlig for de grusomme handlingene begått av både statlig og føderalt politi. Minst 23 kvinner ble voldtatt på vei til fengselet, flere forteller om seksuell trakassering og trusler. Menn, eldre og kvinner ble slått og torturert. Tre flyktet fra Atenco og lever fremdeles i skjul. To unge gutter mistet livet, Javier Santiago på 14 år og Alexis Benhumea på 20 år. Så, hvem kan vi skylde på?

Utbredt straffefrihet

Kontrasten er stor til de lange fengselsstraffene som de sosiale aktivistene har fått. Straffefriheten er dessverre utbredt i Mexico. Det kom derfor ikke som noen overraskelse at Guvernør Enrique Peña Nieto, statsavokat Eduardo Medina Mora og leder for politioperativet, Wilfredo Robles, ble frikjent for all skyld i høyesterett den 12. februar i år. Høyesterett innrømmet at det hadde blitt begått menneskerettighetsbrudd i Texcoco og Atenco, men at hver enkelt politimann hadde skylden for dette. Altså må en finne de skyldige blant 3000 politimenn som tok seg inn i den lille byen San Salvador Atenco den 3. og 4. mai 2006. En nokså umulig oppgave!

Den sosiale bevegelsen i Atenco, Frente de Pueblos en Defensa de la tierra, sier i en pressemelding:

”Høyesterettsdommerne hadde en historisk mulighet  til å bringe tilbake rettferdigheten i en by som ble undertrykket på det groveste, og hvor menneskerettighetsbruddene og de individuelle garantiene ble brutt.

Imidlertid ser vi at Høyesterett kommer med sin bestemmelse og gir straffefrihet til de involverte. Høyesterett legger ikke ansvaret på Enrique Peña Nieto, Eduardo Medina Mora, Miguel Yunes og flere. De som taper er ” el pueblo de Mexico” , Mexicos folk ... for det vi ser her er at i Mexico bevilges straffefrihet til undertrykkere!”

Vi som har fulgt saken nøye håper at folk vil lese, informere og være med på denne kampanjen. Det er viktig for Mexico og de politiske fangene at støtten kommer fra flere land. På den måten kan en legge et visst press på regjeringen.

Kriminelt å protestere

I en tid hvor nesten alle nyhetssaker fra Mexico handler om narkotikakrig og drap, er det viktig å sette søkelys på de andre som lider under presidentens vendetta mot narkokartellene. Det å være en sosial aktivist er ikke synonymt med å være kriminell, til tross for at mange opplever det slik i Mexico.

I denne saken har de sosiale aktivister blitt dømt hardt for å protestere. De dømmes til og med hardere enn narkokartellenes verste leiemordere, noe som er ganske ironisk når man tenker på forskjellen på forbrytelsene.

De tre mennene som har de høyeste straffene, Ignacio del Valle (112 år), Hector Galindo og Felipe Alvarez ( 67,5 år) deler dessuten celler og luftegård med drapsmenn, narkolangere og voldtektsmenn i det strengeste fengselet i landet. Man kan derfor spørre seg: hvor finnes egentlig rettferdigheten i Mexico?

Les mer om hva som skjedde i Atenco og Texcoco i 2006 her.

Se video om Atenco-saken her.

Følg med på kampanjen her :

Om kampanjen (kun spansk)

Om Manu Chao

Maldita Vecindad (video)

Demian Bichir (video)

Demian Bichir (intervju om sin siste film om Che Guevara, på spansk)

Biskop Samuel Ruiz (video) 

Skrevet av Lisa Roth, student i utviklingsstudier ved universitetet på Ås. Hun skriver nå mastergradsoppgave om sosiale bevegelser i Mexico, og er medlem av LAG Norge.

Lisa Roth